IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавата е подкрепила 18 инвестиционни проекта за 400 млн. лв. тази година

Инвестициите са в 7 града у нас и при реализирането на проектите ще се открият 1600 нови работни места

21:19 | 14.10.24 г.
Снимка: МИР
Снимка: МИР

От началото на годината по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) в България са сертифицирани 18 инвестиционни проекта за близо 400 млн. лева – 12 от тях са за високотехнологични производства и услуги. Това съобщи министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България.

Инвестициите са в Перник, Русе, София, Пловдив, Шумен, Стара Загора и Балчик, като при реализирането на проектите ще се открият 1600 нови работни места.

Карадимов посочи, че Министерството на иновациите и растежа подкрепя развитието на общините чрез привличане на инвеститори чрез Българската агенция за инвестиции (БАИ), с процедури по европейски програми като тази за индустриалните паркове, както и по линия на Българската банка за развитие и Фонда на фондовете.

Министърът подчерта ключовата роля на общините за привличане на инвеститори и подчерта, че БАИ трябва да се развие като мощен инструмент за привличане на инвестиции, но е важно да разполага с навременна информация от индустриалните паркове и от общините за интереса на инвеститорите.

“От особена важност е и мярката за финансиране на довеждаща общинска инфраструктура към обекта. Тя формално подпомага инвеститора, но винаги обслужва и общината, и съседните предприятия“, посочи доц. Карадимов.

Министърът съобщи, че от бюджета на Министерството на иновациите и растежа по Закона за насърчаване на инвестициите са одобрени 6,2 млн. лв. за изграждане на довеждаща инфраструктура в общините Сопот, Русе и Марица. Насърчителната мярка подпомага три инвестиционни проекта за 53 млн. лв. и над 400 нови работни места.

Миналата година са разплатени над 14 млн. лв. по 11 договора за инфраструктура в общините Марица, Бургас, Асеновград, Силистра, Хисаря, Девня, Благоевград, Костинброд и Търговище. Общият размер на инвестициите е 371 млн. лв. и се предвижда разкриване на над 450 нови работни места.

По време на форума министърът обяви предстоящите възможности за подкрепа за фирмите в страната по европрограмите към МИР – „Конкурентоспособност“ (ПКИП) и „Наука и Бизнес“ (ПНИИДИТ) с общ бюджет от 5 млрд. лв. до 2027 г.

„Предстои да бъдат отворени различни процедури за финансиране за иновации, модернизация на предприятията, дигитализация и конкурентоспособност“, отбеляза доц. Карадимов. И изброи процедурите с финансиране – за въвеждане на технологии от областта на Индустрия 4.0 в предприятията са предвидени 102 млн. лв. за дигитализация и технологии. Бюджетът на процедура „Нови модели в производството от страна на МСП в Северните райони на страната” предвижда 90 млн. лв. За „Зелени технологии от страна на МСП на територията на индустриални паркове” средствата са 162 млн. лв. Министърът уточни, че определени мерки по тези програми дават възможност за съвместно участие на общините и бизнеса.

Той напомни също, че по линия на Фонда на фондовете ще започне финансирането на публични, общински и частни проекти за градско развитие и индустриални паркове чрез финансовите инструменти от новия програмен период. Общият бюджет, който ще бъде разпределен по програмата за градското развитие, е 650 млн. лв., които ще се усвояват до края на 2029 г.

Що се отнася до Българската банка за развитие, министърът подчерта, че новата стратегия се фокусира върху публични политики на държавата и преодоляване на регионални дисбаланси. „От 2022 г. досега нашето разбиране е, че банката трябва да уплътни ролята си на истинска банка за развитие, която има пряко отношение към общините, а именно подпомагане на публичните политики на държавата и преодоляване на регионалните дисбаланси, финансирайки инфраструктура, енергетика, здравна, социална, образователна инфраструктура“, обясни той. И напомни, че в тази част ББР разработва няколко ключови програми за общините. По този начин банката ще бъде партньор на общините там, където държавата не може да отделя ресурс.

„България може да бъде реиндустриализирана с минимум 35 индустриални парка. Индустриалният парк, освен привличане на инвеститори веднага, дава възможност за икономическо, социално развитие, рефлектира върху образователната инфраструктура“, каза министърът. По думите му индустриалните паркове са ефективен механизъм за преодоляването на регионалните диспропорции. По процедурата от Плана за възстановяване министерството е подкрепило 11 индустриални парка в 10 града за 206 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още