IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За изграждането на бизнеса като отглеждане на дете

Рискът при финансирането се минимизира с политики на държавата, участието на банки и фондове, отчетоха експерти на Founders Today

19:35 | 10.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Станислав Стоянов
Снимка: Станислав Стоянов

Много е важна предприемаческата среда, в която всеки има роля с цел да постигнем просперитет на страната и по-добро качество на живот. Това мнение изрази на форума Founders Today, събитие на Investor.bg, Илия Караниколов, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Българска банка за развитие.

„Изграждането на бизнес е като отглеждане на дете – трябва да си подготвен за неуспехите, но така се създава устойчивост на фирмата“, посочи той, като добави, че при кризи по-често страдат големите компании, докато по-малките са по-гъвкави, изкупуват бизнеса им, променят средата, а със завзетите дялове определят трендове.

Съветът му към предприемачите е да създават среда за иновации в самата фирма, за да останат в екосистемата, да имат сензитивност.

„Имаме ангажимент към цялата екосистема на предприемачите с ангажимент да помагаме на всеки от тях с обучение“, обясни Георги Цонев, старши мениджър „Инвестиционно банкиране" на „УниКредит Булбанк". Според него консултациите са изключително полезни за фирмите, тъй като им помагат за по-бързото въвеждане на добри практики в тяхното управление и избор на партньори.

„Ката банка рискът ни е минимизиран и се появяваме, когато компаниите имат позитивни парични потоци. Тогава ставаме активни, като осигуряваме достъп до финансови средства, като търсим подходящи фондове“, обясни той какви са възможностите за финансиране, за да расте бизнесът на клиентите. Банкерът уточни, че различните индустрии трябва да търсят добрите идеи, за да генерират парите в съответния проект, от който да спечелят с продукция. Той добави, че през последните години банката е натрупала опит при стартъпи и scale-up компании.

По думите на Румен Илиев, партньор във фонда за рисков капитал „Лончхъб Венчърс", все повече стартъпи получават финансиране, но напомни, че три от четирите фонда са в региона, но извън България. Той смята, че пътят на предприемача от стартъп трябва да мине през осигуряване на по-голям пазарен дял. „Победителят може да вземе стойност, не и да гони само печалба, а клиенти и приходи“, съветва той.

Изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия д-р Бойко Таков съобщи, че агенцията се е превърнала в „пясъчник“ за проекти, които от пилотни бързо скалират в оперативни програми, насочени към дигитализацията на малкия и среден бизнес, райониране на финансирането и непрестанно поощряване на експортния капацитет на родните фирми.

Той отбеляза, че агенцията помага на предприемачите от малките и средните предприятия да интернационализират дейността си, да намерят партньори и да излязат на външните пазари. Индиректната финансова помощ за предприятията е с обучения, търговски мисии, институционални и национални щандове и международни конференции. Таков потвърди, че предприемаческата екосистема е на картата, като фирмите работят в различни сфери, все повече са компаниите с нишови продукти. За пример той даде създадената ваучерната схема със съдействието на Европейската комисия, както и пилотния проект със Световната банка за Северна България с консултантска помощ с изнесени звена в региона, близо до фирмите.

Илия Караниколов изтъкна ролята на финансиращите дружества от Групата на ББР, които предоставят възможности на предприемачите при споделен риск с търговските банки. „Дружеството за микрофинансиране дава на микропредприятия финансиране, създава им история и след това доверието и опитът го прехвърлят в друга група, за да расте“, обясни банкерът. Той напомни, че от вторник ББР започна финансиране с програмата InvestEU.

„На практика, комбинирано с държавно гарантирания заем с Европейска инвестиционна банка, говорим за 700 млн. лева, които ще стигнат до българските предприятия. Отделно, с нашето финансиране, което следва да се предостави от страна на банката, може да преминем и 2 млрд. лева", съобщи той.

Като проблем на малките фирми той посочи финансирането с публични средства, които имат ограничения, но подчерта, че ББР заема тази ниша, като поема  споделен риск с банките. Банкерът напомни, че ББР няма фокус в определена индустрия, а изпълнява определени политики в здравеопазване, отбранителна индустрия, инфраструктура и при преодоляване на регионални различия с програмите на Фонд на фондовете.

Той обърна внимание на финансирането, което засяга индустриалните зони, като досега ББР е помогнала за работата на 11 от тях, но плановете за развитието им ще достигне и до следващите, за да станат те 21.

Що се отнася до мястото на технологиите той отчете, че за предприемаческата екосистема има създадена инфраструктура и тя дава продукция.

Георги Цонев също подчерта необходимостта от познания, за които изкуствен интелект допринася за по-добра оценка на инвестициите в иновации. Той поясни, че трябва да се обяснява на инвеститорите защо да инвестират в определена компания.

Генерални партньори за Founders Тoday, събитие на Investor.bg, за поредна година е УниКредит Булбанк, основен партньор е Българска банка за развитие, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Интер Експо Център. Събитието се организира и с подкрепата на The Founder Institute.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още