IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на европейските производители на захар е помрачена от изобилните доставки

Редица компании от региона понижават прогнозите си за рентабилността заради ниските цени

22:28 | 10.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските производители на захар се сблъскват с напрежение относно приходите и печалбата в рязък контраст с миналогодишното им силно представяне, тъй като повишените достави и спадащите цени удрят тяхната рентабилност, съобщава Bloomberg.

Suedzucker, най-големият производител на подсладител в Европа, отчита 81% спад на оперативната си печалба за своето звено за производство на захар през първото полугодие, позовавайки се на падащите цени в Европейския съюз (ЕС) и по-високите нива на износ в глобален план. Преди това компанията издаде предупреждение относно печалбата порадзи същите причини.

Австрийският производител на захар Agrana отчете 49% понижение на оперативната печалба, посочвайки, че очаква следващите месеци да останат предизвикателни.

По-големият добив в Европа, както и подобрените перспективи на други места, включително в Тайланд и Индия, натежават на цените на глобалните пазари. Фючърсите върху захарта се понижиха с около 4% на стоковата борса в Лондон през годината, като договорите за бяла захар се търгуват под 85 долара за тон.

Associated British Foods Plc обяви, че очаква по-ниска печалба заради изобилните доставки, които притискат цените.

Прогнозите за силна реколта в Европа, както и по-големият внос от Украйна, понижават цените навсякъде из континента. Производството на захар в региона се очаква да нарасне с над 6% в сезона 2024-5 г., подкрепен от засиленото засаждане.

Средните цени в ЕС са паднали с около 8% през годината, става ясно от данни на Европейската комисия (ЕК). Последните договори за доставка предлагат значително по-ниски цени, като повечето производители очакват да продават продукцията си под стойността на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още