IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайска инвестиция в завод за автомобилни части край Пловдив ще надхвърли 300 млн. лв.

Проектът на Shanghai Unison Aluminum Products ще се изпълнява от дъщерната компания „ЗиЕс Юръп“

15:54 | 09.10.24 г.
Снимка: Пресслужба на президентството
Снимка: Пресслужба на президентството

Инвестицията за производство на алуминиеви шасита и кутии за батерии на електромобили в България на китайската Shanghai Unison Aluminum Products ще надхвърли 300 млн. лева. Проектът на територията на „Тракия икономическа зона“ край Пловдив се реализира чрез дъщерната компания „ЗиЕс Юръп“, като китайският инвеститор е готов да започне производство до края на 2024 г.

Очаква се заводът да разкрие между 150 и 200 работни места, съобщиха от пресслужбата на президента.

Генералният мениджър на Shanghai Unison Aluminum Products Луо Шибинг е представил плановете на компанията на среща с държавния глава Румен Радев. До края на календарната година ще бъда завършена първата фаза от плана за установяване на производствена база в България, а догодина предстои разширяване на производството с втора и трета фаза.

Investor.bg припомня, че в началото на юни „ЗиЕс Юръп“ обяви намеренията си да построи високотехнологичен завод в "Тракия икономическа зона" и получи сертификат „клас А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

На днешната среща с инвеститора президентът приветства намеренията за увеличаване на присъствието на китайския бизнес у нас и подчерта отличните макроикономически и геостратегически условия, които страната ни предлага за установяване на чуждестранни компании в България. Държавният глава припомни, че по време на посещението му през 2019 г. в Китай беше подписана декларация за стратегическо партньорство с Китайската народна република на най-високо равнище, а откриването на завод на китайски инвеститор е "ясен позитивен сигнал за развитието на двустранните икономически отношения".

Радев изтъкна и значителния потенциал за развитие на инвестиционното сътрудничество между България и Китай. По думите му разкриването на директна авиолиния между Пекин и София допълнително ще насърчи комуникацията между бизнеса, икономическия обмен и туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още