IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производителят на бронирани автомобили IAG откри завод в Бургас

Съоръжението ще произвежда различни видове бронирани автомобили, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди в съдружие с местни партньори

15:03 | 01.10.24 г. 7
Снимка: IAG
Снимка: IAG

Международният производител на бронирани автомобили International Armored Group (IAG), собственост на българския предприемач д-р Антон Стефов, откри своя най-нов завод, в който ще се произвежда българска отбранителна техника по стандартите на НАТО, с помощта на български специалисти.

Производствената база е разположена на площ от 150 хил кв. м в промишлената зона на Бургас. Изпълнител на проекта, който започна строеж през септември 2023 г., е „Главболгарстрой – Пловдив“. През 2023 г. IAG беше сертифицирана като инвеститор клас А, а държавата и общинската администрация на Бургас се ангажираха с изграждането на техническа и довеждаща инфраструктура. 

Най-новата производствена база на IAG ще произвежда за световните пазари над 150 различни видове бронирани автомобили, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди в съдружие с български партньори. В серийно производство, както в останалите заводи на IAG, ще бъдат и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили. В проект е разработката на колесни и верижни роботи, а в процес на инженерни изчисления - бронирани платформи, носители на леки артилерийски системи. 

Д-р Антон Стефов, собственик на IAG. Снимка: IAG Д-р Антон Стефов, собственик на IAG. Снимка: IAG

В портфолиото на българския завод се отличава бойната машина на пехотата "Рила 8х8". IAG демонстрира четвъртото ѝ поколение на „Централен артилерийски полигон – МО“, където успешно преминаха изпитания по НАТО – STANAG 4569 с ниво на защита от взрив 5а. 

„Гордея се, че за първи път в България ще се произвежда техника по най-високите стандарти на НАТО“, заяви собственикът на IAG д-р Антон Стефов. „Всички нови разработки, които произвеждаме в заводите ни в чужбина, ще се реализират и тук, в Бургас. Сега имаме уникална възможност да обучим български специалисти, да изградим експертиза и ноу-хау, които да останат в страната. Решен съм да си партнираме и с български фирми за производството на голяма част от компонентите“. Той посочи, че компанията инвеститор изгради производствената си база в Бургас с една година предсрочно.

Очакванията бяха първоначалната инвестиция на компанията да надхвърли 20 млн. лв. Около 50 нови български специалисти ще дадат началото на бъдещото производство, като общият брой на персонала в съоръжението се очаква да достигне поне 300 души. Очаква се производството в завода да започне в началото на следващата година.

Президентът Румен Радев, който присъства на откриването на производствената база, призова за по-тясно сътрудничество между Министерството на отбраната и българската отбранителна индустрия, съобщи БНР.

Държавният глава подчерта, че съвременните конфликти показват огромното значение за наличието на собствени мощности за производство на собствени отбранителни продукти. По думите му това гарантира надеждност в процеса на поддръжка и адаптацията им за нуждите на отбраната на страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 час
До: 0pk: И да са им оправени ланда-сондите. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 1 час
Надявам се, че ще са електрически или поне с хибридно задвижване. Трябва да се гони планът за емисии все пак, а и да не тровим кухиндера и прочиите евроатлантици с изгорели газове. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Шматарок
преди 1 час
Евала, но то в БГ май само българин може да инвестира:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още