IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стийв Матусак: Производството на етанол в "АДМ Разград" подпомага страната по пътя към декарбонизация

Един от индустриалните лидери в хранително-вкусовата промишленост работи в посока дългосрочна зелена енергия, казва мениджърът на завода

12:40 | 01.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Валентин Найденов
Снимка: Валентин Найденов

"АДМ Разград" е втората по големина компания в сектор "Храни и напитки" в България. Предприятието се занимава с преработка на царевица и произвежда нишестета, глюкозо-фруктозни сиропи, кристална и течна декстроза и етанол. Заводът е най-големият потребител на царевица в България, като използваното количество достига до 875 хил. тона годишно. 

Сред клиентите на компанията са световни брандове, познати на милиони по света. В завода работят 380 души, както и 90 служители на фирми подизпълнители.

Продукцията се изнася в повече от 60 държави по света. Последната инвестиция, с която дружеството удвоява производствения си капацитет, е завършена през 2021 г. Тогава е изградена и инсталацията за производство на етанол.

За приоритетите на предприятието, предизвикателствата пред него и плановете за бъдещото му развитие Investor.bg разговаря с мениджъра на завода Стийв Матусак.

Мениджърът на завода на АДМ в Разград Стийв Матусак. Снимка: Личен архив Мениджърът на завода на АДМ в Разград Стийв Матусак. Снимка: Личен архив

Как се развива компанията през годините и защо един от световните лидери в хранително-вкусовата индустрия избира Разград като място за реализиране на своите цели?

– Историята на "АДМ Разград" започва с приватизацията на завода за преработка на царевица в Разград през 1993 г., когато обектът е придобит от „Амилум“. С течение на времето АДМ става едноличен собственик. Предприятието е разположено в регион с множество стратегически предимства, сред които добре развита селскостопанска мрежа и транспортни връзки през река Дунав и Черно море. Това, заедно с достъпа до местни суровини, позволява на "АДМ Разград" да поддържа дългогодишни отношения със земеделски производители и кооперации.

Така днес заводът е ключов производствен център за АДМ, който обслужва пазари в Европа, Африка и Азия.

През десетилетията България се е доказала като страна със силно развит селскостопански сектор. Какви възможности предлага реално българската икономика за вашия бизнес?

– През годините наистина "АДМ Разград" имаше устойчив достъп до висококачествена царевица изцяло от местно производство. И до днес се стремим да поддържаме това сътрудничество с българските земеделци. Нашата цел е да продължим да укрепваме местната икономика, като споделяме практиките, прилагани от глобалната мрежа на АДМ за управление на риска и постигане на справедливи пазарни цени.

Нарастващият ангажимент на България към възобновяемите енергийни източници е в унисон с фокуса на "АДМ Разград", насочен върху производството на етанол. В тази връзка признаването на етанола като гориво от второ поколение би могло значително да подобри позицията на България като страна, която се развива устойчиво и е нетен износител.

Вие сте втората по големина компания в България в сектор „Храни и напитки“. С какви предизвикателства се сблъскахте, преди да стигнете дотук?

– Имахме няколко предизвикателни етапа, особено в последните години. Смея да заявя, че ги преодоляхме с обмислени и навременни решения и сплотена работа в екип.

Сред най-съществените бяха ограниченията за пътуване по време на пандемията. Достъпът на доставчиците и сервизните инженери до завода беше възпрепятстван, което ни накара да пренасочим приоритетите си и да станем по-самостоятелни. Това наложи да оптимизираме производствените процеси, а подобренията и до днес ефективно подпомагат работата ни.

Последва повишението на енергийните цени, което подложи на риск рентабилността на завода. Така се насочихме към проучване на възможностите за зелена енергия, с цел да се предпазим от бъдещи кризисни ситуации.

Изводът от трудните моменти дотук е, че изход винаги има, стига приоритетите да се следват стриктно, а решенията да са водени от непреходни принципи.

Изнасяте вашата продукция в повече от 60 страни в Европа, Африка и Азия. Това ви позволява един глобален поглед върху индустрията като цяло и възможност за черпене на идеи за развитие, съобразявайки се с изискванията на пазара. Как се развива той през последните години?

– В световен мащаб значително се увеличи търсенето на устойчиви и възобновяеми продукти. "АДМ Разград" заема челни позиции по пътя към това развитие. За да отговорим на очакванията на клиентите и партньорите ни, повлияни именно от тези тенденции, разширяваме продуктовата си гама и непрестанно провеждаме редица проучвания за новите продукти.

Какви са плановете ви за предприятието в Разград по отношение на неговото развитие?

В своите дейности се водим от стремежа за растеж и устойчиво присъствие на пазара. Инвестираме в най-съвременното оборудване, така че да интегрираме последните иновации в процеса и да подобрим безопасността на служителите.

Технологичният напредък ни позволява да постигаме решения за намаляване на въглеродния отпечатък, като съществен принос към тази цел има и производството на етанол. Той се използва не само като добавка към биогоривата, но и в множество други индустрии, сред които автомобилната козметика, фармацевтичния сектор, химичната промишленост, строителство и др. Това дава широко поле за развитието на този продукт.

През 2021 г. "АДМ Разград" завърши проект за мащабно разширение на завода. Това беше и най-голямата частна инвестиция към онзи момент. Какви са направените подобрения в тази връзка?

– Чрез тази инвестиция удвоихме производствения капацитет и изградихме инсталацията за производство на етанол. Успоредно с въвеждането в експлоатация на новите съоръжения оптимизирахме и системите за автоматизация.

Подобрихме стандартите за безопасност и намалихме въглеродните емисии. Така значително повишихме оперативната ефективност и устойчивостта на завода. Резултатите не закъсняха и ощe нa cлeдвaщaтa гoдинa предприятието oтчете oбopoт oт 1,2 млpд. лeвa, cpaвнeнo c 658 млн. зa пpeдxoднaтa.

Чрез производството на етанол вие навлизате на разширяващия се пазар на биогорива. Доставяте го в рафинерии в редица страни, включително в България, Гърция, Румъния и държави от Западна Европа. Как виждате развитието на бизнеса ви, пречупен през призмата на европейския тласък към по-чиста енергия?

– Не само в Европа, но и по света нараства необходимостта от предлагането на възобновяема енергия. Нашето производство се основава на странични продукти от други производствени линии. Входящите суровини директно се ферментират в етанол, чрез което оптимизираме както потреблението на енергия, така и управлението на отпадъците.

Освен, че готовият продукт е изцяло местно производство, той се изнася и в чужбина. Така нашата дейност подпомага България в пocтигaнeтo нa пocтaвeнитe ѝ цeли в ĸoнтeĸcтa нa нaмaлявaнeтo нa въглepoднитe eмиcии дo 2050 гoдинa.

Смятаме, че етанолът ще продължи да затвърждава ключовите преимущества от своето приложение, а ние сме в добра позиция да разширяваме присъствието си в този сегмент.

Как ангажиментът на "АДМ Разград" за развитие на производството на етанол подкрепя целите на България по отношение на намаляването на въглеродния отпечатък?

– Cпopeд eвpoпeйcĸитe дефиниции зa ycъвъpшeнcтвaни биoгopивa, мeждy 20 и 40 xиляди тoнa oт пpoизвoдcтвoтo нa eтaнoл в Paзгpaд мoжe дa ce cчитa имeннo зa биoгopивo oт нoвo пoĸoлeниe.

Toвa по същество пoĸpивa мeждy 50 и 100% oт нeoбxoдимoтo ĸoличecтвo зa пoтpeблeниe нa aлтepнaтивнo гopивo в Бългapия, c oглeд дocтигaнeтo нa зaлoжeнитe cтoйнocти.

Непрекъснато cъдeйcтвaме зa съставянето нa препоръчителни от Европейската комисия дoĸлaди зa въглepoднитe eмиcии, дoĸaзвaщи eĸoлoгocъoбpaзнocттa нa пpoизвeдeния eтaнoл и нeгoвия ĸaпaцитeт дa зaмeни изцялo изĸoпaeмитe гopивa.

В момента обмисляме и монтирането на соларни панели и инсталирането на термопомпи.

Постоянно търсим начини, по които да повишим допълнително енергийната ефективност на предприятието, а с това да затвърдим и страната ни като център за устойчиво развитие.

Последна актуализация: 12:41 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още
Финанси виж още