IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чилийската SQM търси партньор за финансиране на международно разширяване

Базираният в Сантяго концерн предлага миноритарен дял в наскоро създаденото си международно подразделение за литий

21:38 | 27.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

SQM търси партньор за своя международен бизнес, тъй като вторият по големина доставчик на литий в света се стреми да засили присъствието си извън Чили, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Базираният в Сантяго концерн предлага миноритарен дял в наскоро създаденото си международно подразделение за литий като начин за финансиране на инвестиции, главно в Австралия, добавят източниците.

Търсенето на партньори, което се ръководи от JPMorgan Chase & Co., е на ранен етап и е фокусирано върху инвестиционни фондове и стратегически инвеститори, а не върху други миннодобивни компании.

Soc. Quimica & Minera de Chile SA, както официално е известен SQM, иска да се разшири в Австралия и да изгради присъствие на други места като Африка.

Придобиването на приблизително 15% дял в подразделението би дало на инвеститора пряка експозиция към литиеви активи, за разлика от увеличението на капитала от компанията майка, която също развива дейности с йод и торове в Чили. Набирането на средства със стратегически инвеститор също може да бъде за предпочитане пред навлизането на пазари в момент, когато индустрията се сблъсква с ниски цени и глобално пренасищане.

Свежи средства могат да помогнат на SQM да разшири новата си мина Mt. Holland и да развие проекта Andover, също и да открие нови находища. През последните месеци SQM се присъедини към литиев проект в Швеция.

През май компанията сключи сделка с Codelco, според която държавният гигант в производството на мед ще поеме контрола над нейните чилийски активи след 2030 г., когато текущите лицензи изтичат. Свързването е част от стратегията на Чили за по-голям държавен контрол върху ключови литиеви активи.

SQM работи по разширяването на своя бизнес в Атакама с фокус върху по-голям пазарен дял, докато други производители ограничават производството и разходите в отговор на падащите цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още