IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BASF свива дивидента, обмисля продажба на активи заради слабото търсене в Китай

Производителят на химикали ще предложи дивидент от поне 2,25 евро на акция в сравнение с миналогодишните 3,4 евро на акция

14:53 | 26.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският промишлен гигант BASF ще намали дивидента и обмисля продажба на активи, за да се противопостави на по-високите цени на енергията и забавянето на търсенето в Китай, съобщава Bloomberg.

Новият размер на дивидента ще бъде поне 2,25 евро на акция, което е спад от предоставените миналата година 3,4 евро на акция, изтъква най-големият производител на химикали в Европа.

BASF се стреми да подобри възвръщаемостта на основния си бизнес с химикали, промишлени решения и храни. За останалите звена – включително селското стопанство и материалите за батерии – компанията преследва „опции за активно портфолио“. Като следваща стъпка тя подготвя продажбата на своя бизнес с декоративни бои в Бразилия.

Акциите на BASF поевтиняват с 2,1% в сутрешната търговия на борсата във Франкфурт, като от началото на годината те са изтрили 8,5% от стойността си.

Тези ходове са част от промените под управлението на новия главен изпълнителен директор Маркус Камиет. Енергоемките индустрии на Германия продължават да страдат от високите цени на енергията, дори след като енергийният пазар се успокои спрямо рекордните ценови нива, регистрирани непосредствено след нахлуването на Русия в Украйна. Компаниите също се сблъскват със спад в глобалното търсене, особено в Китай.

BASF заяви, че се стреми към обратно изкупуване на акции от 2027 г. от около 4 млрд. евро, което води до общи изплащания на акционерите от най-малко 12 млрд. евро между 2025 г. и 2028 г.

Компанията засили мерките за спестявания в основния си обект в Лудвигсхафен, където планира да понижи разходите.

Bloomberg съобщи по-рано този месец, че BASF е готова да подготви бизнеса със земеделски химикали за потенциално листване след няколко години. Звеното, което произвежда продукти за растителна защита като хербициди и фунгициди, генерира приходи от продажби за около 10 млрд. евро за миналата година.

Концернът също така планира да закрие два по-малки обекта в Германия и преразглежда инвестиционните си планове за суровини за батерии, тъй като ръстът на продажбите на електромобили се забавя.

През юни BASF се отказа от плановете си за съвместно предприятие за рафиниране на никел и кобалт в Индонезия на стойност 2,6 млрд. долара. Ръководството ѝ обмисля съкращения във финландския си завод за материали за батерии и вече се отказа от плановете си да инвестира в активи за добив на литий в Чили. В петък компанията също така съобщи, че ще преустанови плановете си за изграждане на завод за рециклиране на батерии в Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
wart
преди 10 часа
"''Германският промишлен гигант BASF ще намали дивидента и обмисля продажба на активи, за да се противопостави на по-високите цени на енергията ..Ръководството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
wart
преди 10 часа
"''Германският промишлен гигант BASF ще намали дивидента и обмисля продажба на активи, за да се противопостави на по-високите цени на енергията Ръководството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 10 часа
"''Германският промишлен гигант BASF ще намали дивидента и обмисля продажба на активи, за да се противопостави на по-високите цени на енергията Ръководството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още