IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Boeing предлага 30% увеличение на заплатите на протестиращите работници

Според компанията това е "най-доброто и окончателно" предложение, което трябва да бъде обсъдено от стачкуващите до петък

00:22 | 24.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската самолетостроителна компания Boeing предлага общо увеличение на заплатите на хиляди протестиращи работници с 30% за четири години, предава Ройтерс.

Според компанията това е "най-доброто и окончателно" предложение, с което тя се опитва да сложи край на стачката, допълва информационната агенция.

Американският производител на самолети предлага също така да възстанови бонуса за представяне и да подобри пенсионните обезщетения. Компанията дава срок на работниците до петък да обсъдят предложението, според нейно писмо, изпратено до служители на профсъюза.

Не е ясно дали новото предложение ще удовлетвори повече от 32 хил. работници на Boeing в района на Сиатъл, които стачкуват от 13 септември насам за първи път от над 16 години.

Работниците на Boeing отказаха предишното предложение на компанията. То предвиждаше увеличение от 25% за четири години и ангажимент, че нов самолет ще бъде произведен в района на Сиатъл.

Говорител на профсъюза на Международната асоциация на машинистите и аерокосмическите работници, който представлява работниците, конструиращи най-продавания реактивен самолет 737 MAX и други самолети, не е открит от Ройтерс за коментар.

Миналата седмица президентът на профсъюза Брайън Брайънт коментира, че работниците са „готови да се борят толкова дълго, колкото трябва, за да получат договора, който заслужават“.

Boeing замрази наемането на нови служители и работници и пусна в отпуск хиляди хора в САЩ, за да намали разходите.

Една продължителна стачка може да струва на компанията няколко милиарда долара и да продъни и без това обтегнатите ѝ джобове. Дружеството е заплашено от понижение и на кредитния рейтинг.

Стачката, първата за Boeing от 2008 г. насам, е поредното събитие в една бурна година за компанията, която започна с инцидент през януари. Тогава панел на вратата на нов реактивен самолет 737 MAX се отдели от конструкцията, докато самолетът е във въздуха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още