IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Програмата She’s Next помага на жените предприемачи у нас да развиват бизнеса си

Visa в партньорство със сдружение Дамски форум дава възможност за създаване на контакти, менторство и финансиране на жени предприемачи

21:15 | 18.09.24 г.
Снимка: Visa България
Снимка: Visa България

Близо две трети – 59% от жените предприемачи в България не са запознати с възможностите за подкрепата на малки бизнеси чрез менторство, финансиране и създаване на контакти. Едва 9% са наясно как да се възползват от наличните ресурси, независимо дали те са финансови, юридически или консултантски, показва неотдавнашно проучване на Visa.

Амбицията на програмата на Visa в България She’s Next („Тя е следващата“) е да промени тези нагласи и да стимулира жените предприемачи, за да развият потенциала си.

Visa обяви началото на първото издание на грантовата програма She's Next у нас. Инициативата е в партньорство с Дамски форум и ще подпомага жени предприемачи у нас, като им предостави практически познания, инструменти и перспективи за растеж. Програмата ще подпомогне допълнително малките бизнеси, особено тези, ръководени от жени предприемачи.

Тези от тях, които развиват собствен бизнес и се интересуват от участие в програмата, могат да кандидатстват от 1 октомври до 10 ноември на специалната страница на уебсайта на Дамски форум.

Петнадесет жени предприемачи ще бъдат избрани да участват в тримесечна менторска програма, осигурена от Дамски форум. В края на програмата всички участнички ще представят проекти за развитие на своя бизнес пред жури. Трите най-отличаващи се проекта ще получат грантове на обща стойност 45 хил. лв. за подкрепа на растежа и развитието на техния бизнес.

Въпреки предизвикателствата, идентифицирани в проучването – като лоши пазарни условия (61%), липса на ресурси (23%) и лошо управление на времето (11%) – жените предприемачи остават решени да успеят. Много от тях търсят подобрения в резултатите на бизнеса си в области като маркетинг и реклама (44%), финанси (28%) и управление на веригата за доставки (24%). Близо една четвърт се фокусират върху дигитализацията и електронната търговия (21%), докато 18% се стремят да подобрят уменията си за управление на времето. Въпреки това балансирането между работата и личния живот остава сериозен проблем, като 53% от жените често срещат трудности. Сред допълнителните пречки са предразсъдъците при достъпа до финансиране (17%) и по време на бизнес срещи (12%), отчита анкетата на Visa.

She’s Next е глобална програма на Visa, която има за цел да подкрепя и насърчава женското предприемачество, като предоставя на малки бизнеси, ръководени от жени, финансиране, обучение, възможности за създаване на контакти и менторство. От 2020 г. насам Visa е инвестирала около 3 млн. долара в повече от 250 гранта и коучинг програми за жени собственици на малки и средни фирми, като част от ангажимента на компанията да подкрепя бизнеса на международно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още