IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Работници на Boeing започват стачка, след като 96% от тях я подкрепиха

Първата стачка от 2008 г. насам ще спре производството на най-продавания самолет на компанията, което е засегнато от хронични закъснения

08:27 | 13.09.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Служители на американския производител на самолети Boeing от западното крайбрежие на САЩ започват стачка, след като 96% от тях гласуваха в четвъртък в полза на решението, предаде Ройтерс. Стачката ще спре производството на най-продавания самолет на компанията, която е засегната от хронични закъснения и нарастващи дългове.

Първата стачка на работниците от 2008 г. насам ще започне в полунощ тихоокеанско време в петък, само няколко седмици след назначаването на новия главен изпълнителен директор Кели Ортбърг през август, който трябва да възстанови доверието в самолетостроителя, след като през януари панел на врата се откъсна от почти нов самолет 737 MAX във въздуха.

Около 30 хил. работници, които произвеждат моделите 737 MAX и други самолети на Boeing в районите на Сиатъл и Портланд, гласуваха за първия си пълен договор от 16 години насам.

Съгласно сложни правила, определени от Международната асоциация на машиностроителите и авиокосмическите работници (IAM), поне две трети от работниците, членуващи в синдикати, трябваше да гласуват в полза на стачката, за да започне спиране на работа и договорът да бъде отхвърлен. 96% от работниците на Boeing са гласували за стачка и 94,6% - за отхвърляне на споразумението.

То предвиждаше общо увеличение на заплатите с 25%, бонус от 3 хил. долара при подписване на договора и обещание за производството на следващия търговски самолет на Boeing в района на Сиатъл, при условие че програмата бъде стартирана в рамките на четирите години на действие на договора.

Въпреки че миналата неделя ръководството на IAM препоръча на своите членове да приемат договора, много работници реагираха гневно, настоявайки за първоначално исканото увеличение на заплатите с 40% и оплаквайки се от загубата на годишния бонус.

В сряда Ортбърг изпрати писмо до работниците, в което ги призоваваше да одобрят сделката. Някои от работниците вече се подготвяха да стачкуват в този ден, а служителка, членуваща в профсъюза, напусна среща в сряда с плакат под мишница, на който пишеше: "Стачкуваме срещу Boeing".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още