IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стокообменът ни с Китай е близо 1,5 млрд. долара само за първите пет месеца на годината

Все още чакаме да се открие клон на китайска банка в България и директна авиолиния между Пекин и София, каза Румен Радев

14:33 | 12.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Министърство на икономиката и индустрията
Снимка: Министърство на икономиката и индустрията

Близо 4 млрд. долара е достигнал стокообменът между България и Китайска народна република през 2023 г., като българският износ е над 1,1 млрд. долара. Само за първите пет месеца на тази година стокообменът вече е близо 1,5 млрд. долара. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов по време на откриването на Българо-китайски бизнес форум, цитиран от пресцентъра на министерството.

Във форума участват над 20 китайски компании, опериращи в областта на eлектрониката, възобновяемата енергия, финансите, дигиталния сектор, електрически превозни средства, строителството на железопътна инфраструктура, логистиката и медицината.  „Стремежът ни е да задълбочим връзките между нашите две страни именно в тези области, както и по отношение на изпълнението на съвместни проекти“, подчерта Николов.

По думите на министъра българският бизнес има траен интерес и търси нови възможности за увеличаване на експорта към китайския пазар. „Съществуват перспективи за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, с които нашата страна е известна в Азия. Пример за това са селскостопанските и хранителните стоки, етеричните масла и козметика, вино и минерална вода“, напомни той.

Участие във форума имаше и президентът Румен Радев, който припомни, че по време на официалната си визита в Пекин през 2019 г. е подписал с китайския си колега Си Дзинпин декларация за установяване на стратегическо партньорство между България и Китай. „След тази декларация все още очаквам някои неща да се случат. На първо място, да имаме клон на китайска банка в България, за да има активизация на бизнес отношенията, и на второ място да имаме директна авиолиния между Пекин и София, за да се увеличат бизнесът и туризмът“, каза Радев, цитиран от БТА.

Министър Николов посочи, че като част от инициативата „Един пояс, един път“ България играе важна роля на стратегически транспортен център между Европа и Азия, а благоприятното ѝ географско местоположение я прави ключов играч в развитието на инфраструктурни проекти. Министърът посочи и основните области, в които България допринася за инициативата - подобряване на транспортната и цифровата инфраструктура, насърчаване на сътрудничеството в областта на информационните технологии и комуникациите, културен обмен и сътрудничество с финансови институции за реализиране на различни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
cido
преди 1 час
На китайците не бива да се вярва....Както и на всички видове азиатци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още