IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Алкомет“ инвестира 136 млн. лв. в цех за алуминиеви сплави за акумулаторни батерии на електромобили

При разширяване на завода за алуминиеви валцови и пресови продукти в Шумен се предвижда откриване на нови 160 работни места

19:20 | 10.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Министерство на иновациите и растежа
Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Компанията за алуминиеви валцови и пресови продукти „Алкомет“ инвестира над 136 млн. лв. в проект „Разширяване на продуктовия микс чрез инсталиране на линия за непрекъснато леене, линии за производство на профили, универсален фолиев стан” по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. При разширяване на завода в Шумен се предвижда откриване на нови 160 работни места, съобщи Министерството на иновациите и растежа.

В „Алкомет“ ще бъде инсталирано и допълнително технологично оборудване. Целта е производство на нови алуминиеви продукти, които да отговарят на актуалното търсене на пазара. Ще се произвеждат нови видове алуминиеви сплави, които се влагат в акумулаторни батерии (за електромобили), а в пресовото производство се разширява продуктовата гама за автомобилното производство и алуминиеви профили за соларния сектор.

Министерството на иновациите и растежа има подписан Меморандум за разбирателство с дружеството, с който са определени параметрите на сътрудничество между държавата и инвеститора за изпълнение на инвестиционния проект. От МИР напомнят, че компанията има успешно реализирани по Закона за насърчаване на инвестициите няколко инвестиционни проекта с издадени сертификати.

„Активно работим за насърчаване на инвестициите и модернизиране на предприятията в страната. Подкрепяме с всички финансови инструменти по линия на Министерството на иновациите и растежа разширяване на производствата на компаниите“, коментира Красимир Якимов, зам.-министър на МИР.

Министерството на иновациите и растежа подкрепя с 207 млн. лева развитието и изграждането на общо 11 индустриални зони и парка в страната, като два от тях са именно в Шумен. Средствата са от Плана за възстановяване и устойчивост по „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции („AttractInvestBG“)“.

Финансирането е за десет града – Русе, Шумен (два индустриални парка), Свищов, Ловеч, София, Бургас, Стара Загора, Видин, Търговище и Сливен. Индустриалният парк в Шумен ще получи 3,6 млн. лв. безвъзмездна помощ по линия на министерството. Размерът на помощта за втория проект там – „Индустриален парк Мадара“, е за 13,3 млн. лв. “Единственият град в страната, който спечели финансиране за два проекта, е Шумен“, каза тогава на среща с местната власт и бизнеса министър Росен Карадимов.

От МИР уточняват, че на церемонията в Шумен присъстваха президентът Румен Радев, посланикът на Турция в България Н. Пр. Мехмет Саит Уянък, кметът проф. Христо Христов, областният управител Бейнур Ахмед, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова, цялото ръководство на компанията и представители на местната власт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още