IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай подава жалба до СТО заради митата на Канада върху металите и електромобилите

Това е третият път тази година, в който Пекин се обръща към международния орган заради мита срещу електромобилите

16:00 | 06.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай подава жалба срещу Канада пред Световната търговска организация (СТО), за да оспори решението на Отава да наложи мита върху произведените в Китай електрически превозни средства, стомана и алуминий, съобщава Bloomberg.

Министерството на търговията на Китай определи митата като „търговски протекционизъм“, който изкривява глобалните вериги на доставки и призова Канада да оттегли мерките.

Това е третият път тази година, в който Китай се обръща към СТО заради мита срещу електромобилите, след като преди това САЩ и Европейският съюз (ЕС) издигнаха нови търговски бариери срещу Пекин.

Тъй като износът на Китай нараства, докато страната се противопоставя на забавящата се икономика, все повече страни повишават или обмислят мита върху китайски стоки.

Миналата седмица Канада обяви, че ще наложи 100% мита върху произведените в Китай електромобили, които ще влязат в сила от 1 октомври. Мярката ще се прилага и за определени хибридни леки автомобили, камиони, автобуси и микробуси, в допълнение към съществуващите мита в размер на 6,1% за китайски електромобили. Налогът върху 25% китайската стомана и алуминий ще влезе в сила на 15 октомври.

Пекин започна и антидъмпингово разследване срещу вноса на рапица от Канада, информира Министерството на търговията по-рано тази седмица, добавяйки, че Китай ще предприеме всички необходими действия, за да защити законните права и интереси на китайските компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 06.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още