IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на фирмите за превоз на товари с контейнери растат на фона на рекордните обеми

Операторите се възползват от положителните фактори при търсенето и предлагането, като печалбите се възстановяват, въпреки че все още са далеч от пандемичните върхове

16:30 | 01.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалната индустрия за превоз на товари с контейнери отбеляза скок на печалбите до над 10 млрд. долара през второто тримесечие на фона на рекордните обеми и нарастващите такси за транспорт, съобщава Bloomberg, позовавайки се на нов анализ.

Нетната печалба на големите оператори на контейнеровози, включително на датската AP Moller-Maersk A/S и китайската Cosco Shipping Holdings Co., нараства почти двойно спрямо първите три месеца на годината и сега надхвърля отчетените през второто тримесечие на 2023 г. 8,88 млрд. долара, показва доклад, публикуван в събота от индустриалният анализатор Джон МакКаун.

Печалбата за текущото тримесечие също може да отбележи друго „съществено увеличение“, като се има предвид колко добре се представя пазарът при международната търговия със стоки, изтъква той.

Печалбите на компаниите от сектора отново растат. Графика: Bloomberg Печалбите на компаниите от сектора отново растат. Графика: Bloomberg

Индустрията, която превозва 80% от стоките по света, процъфтяваше по време на пандемията на фона на силното потребителско търсене и свързаните с Covid прекъсвания на веригите на доставка, преди отново да отбележи колективна загуба през последното тримесечие на 2023 г..

Сега операторите отново се възползват от положителните фактори при търсенето и предлагането и печалбите се възстановяват, въпреки че все още са далеч от пандемичните върхове.

Капацитетът се стесни, тъй като атаките на хутите в Червено море принуждават корабите да поемат по по-дълги маршрути през водите край Южна Африка. Това помогна да се повишат спот цените на контейнерите и допринесе за задръстванията в някои големи пристанища.

Въпреки тези трудности обемите в световен мащаб достигнаха най-високото си ниво през последното тримесечие от 46,4 млн. броя 20-футови контейнери, надхвърляйки предишния рекорд от 46,2 млн. броя от второто тримесечие на 2021 г., сочат данни на Container Trades Statistics Ltd.

Търсенето е особено силно в САЩ, където търговците на дребно и други вносители се запасяват на фона на притесненията за налагане на нови мита върху китайските стоки и възможната стачка на пристанищния персонал на източното крайбрежие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 01.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още