IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствените цени в България са поели нагоре през юли

Най-голямо годишно повишение на цените на вътрешния пазар НСИ отчита в добивната промишленост

12:44 | 30.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производствените цени в България растат през юли на месечна и годишна база, но докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените се увеличават в сравнение с юни, спрямо година по-рано те отбелязват понижение, отчитат в Националния статистически институт (НСИ).

По данни на статистиката общият индекс на цените на производител нараства с 2,2% през юли спрямо юни. Месечно увеличение се наблюдава в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8,1%, и в преработващата промишленост - с 0,4%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление - с 2,4%.

По-високи цени в преработващата промишленост са отчетени при: производството на мебели - с 3,3%, печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители - с 1,3%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1,1%. Намаление на цените се наблюдава при производството на химични продукти, както и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с по 0,5%.

На годишна база общият индекс на цените на производител през миналия месец отчита повишение от 1,4%. Нарастване на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 8,9%, и в преработващата промишленост - с 2,3%. Намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,1%.

Покачване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на мебели - с 11,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10,7%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 9,9%. Съществено намаление на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 5,3%, и производството, некласифицирано другаде - с 4,4%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността (2021 = 100) 

Източник: НСИ Източник: НСИ

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се покачва с 3,5% на месечна база. Увеличение се наблюдава в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,8%, и в преработващата промишленост - с 0,4%, докато в добивната промишленост намалява - с 0,8%.

По-високи цени в преработващата промишленост са регистрирани при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1,3%, производството на химични продукти, както и производството на лекарствени вещества и продукти - с по 0,8%. Намаление на цените е регистрирано при производството на основни метали - с 1,6%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0,2%.

За една година индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 0,9%. Повишение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 15%, и в преработващата промишленост - с 1,5%. Понижение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,1%.

Спрямо юли 2023 г. нарастване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 9,8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 9,1%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9%. Намаление на цените е отчетено при: производството на лекарствени вещества и продукти - със 7,9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,4%, и производството, некласифицирано другаде - с 3,7%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2021 = 100)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар нараства за месец с 0,2% и с 2,1% за една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още