IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изолираната стоманена индустрия на Русия има силни печалби на вътрешния пазар

Реакцията на местния пазар на външната пазарна ситуация е приглушена, но има риск от засилване на натиска заради разплащанията с търговските партньори

18:05 | 29.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Слабото китайско търсене потиска световния пазар на стомана, но военната икономика на Владимир Путин направи Русия поразително изключение.

Инвазията на Кремъл в Украйна стимулира руската икономика, включително жилищното строителство и разходите за инфраструктура. Това дава тласък на стоманодобивната индустрия в страната, докато пазарите в Европа и САЩ са притиснати от износния потоп от Китай – страната, която е едновременно най-големият потребител и производител, пише Bloomberg.

Руската стомана поскъпва тази година, тъй като търсенето през първото полугодие също нарасна. Същевременно ArcelorMittal SA – най-големият производител на стомана в света извън Китай, по-рано този месец заяви, че световният пазар е неустойчив, тъй като цените в Европа и САЩ са под пределните разходи на производителите.

Икономиката на Русия и най-големите руски производители на стомана, повечето от които също са под западни санкции, са относително изолирани от капризите на международните търговски потоци. Докато печалбата на ArcelorMittal за първото полугодие спада, печалбите на руските производители на стомана, като "Северсталь" и Магнитогорский металлургический комбинат, се увеличават.

„Руският пазар на стомана вече не е силно свързан с глобалния, поради което реакцията му към външната пазарна ситуация е приглушена“, коментира говорител на "Северсталь", която се контролира от милиардера Алексей Мордашов.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Местната строителна индустрия е основният двигател на растежа, след като отбелязва 3% растеж тази година, според "Северсталь". Само през първите шест месеца на годината в Москва са завършени около 2 млн. кв.м жилища, както и множество пътища. Местната управа също така планира да започне 12 нови подземни станции на метрото и да завърши изграждането на Националния космически център.

Изолацията на Русия се превърна в сила за стоманодобивната индустрия, която до голяма степен е затворена за западните пазари. Докато цените на вътрешния пазар се повишават, глобалният бенчмарк за арматурно желязо, използвано в строителството, се понижава до многогодишно дъно.

"Северсталь" отчете 6% увеличение на печалбата преди лихви, данъци, обезценка и амортизация за първата половина на годината, след като приходите на компанията се увеличават с над една пета. Магнитогорский металлургический комбинат, друг санкциониран производител, отчита подобни печалби.

Единственият голям руски производител на стомана, който не е санкциониран от САЩ или Европейския съюз -  Новолипецкий металлургический комбинат - е най-изложен на слабостта на световния пазар, тъй като все още продава в Европа, според BCS.

Разбира се, по-широкият стоманодобивен сектор на Русия не е имунизиран срещу глобалните тенденции и страната е изправена пред натиск заради разплащанията с Китай и други търговски партньори, тъй като САЩ разшириха обхвата на вторичните санкции срещу задгранични банки. По-високите лихвени проценти също биха могли да охладят икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандро
преди 24 минути
Нали не забравяте, че тези данни излизат под руска цензура, за което путин е разписал 3 Указа!? Вчера засекрети данните и за нефтените истории
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още