IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Васил Велев, АИКБ: Бизнесът не е представен политически

В промишлеността се отчита двуцифрен спад, каза председателят на УС на АИКБ

11:53 | 22.08.24 г.

Ситуацията в Европа не е много розова, а това влияе и на България. Към тези проблеми се прибавят и наслагват политическата нестабилност и немощта на политическата класа, от която се очаква да представлява българските интереси на европейско и световно равнище, да положи усилия за правилни политики на европейско ниво. Това каза Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Последните четири години не просто буксуваме на място, а в редица сектори и системи се върнахме назад“, каза той. Според Велев бизнесът не е представен политически.

По думите му устойчивото управление на България има отношение към образованието, здравеопазването, пенсионната система, функционирането на съдебната система, инфраструктурата, както и за това кога ще влезем в еврозоната, Шенген, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Според него политически грешки са довели до забавяне на тези три членства на България, които са приоритет за бизнеса.

Проблемите, вместо да се решават, се наслагват. За жалост, перспективата не е никак добра, каза той.

По думите на Велев ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2% не може да е успокоение, защото е признак за харчене на пари, които не сме изработили.

„Промишлеността е в спад, а в повечето сектори този спад е двуцифрен“, каза още Велев.

Според него бюджетният сектор е „натежал“ заради преоразмерена пенсионна система и преоразмерена държавна администрация. Той припомни, че АИКБ е предупреждавала, че приходната част на бюджета няма да се изпълни.

„Инвестициите в страната са на исторически минимум – имаме деинвестиции. Големи чуждестранни компании се изнасят от страната“, каза още той.

За Велев качеството на човешките ресурси е под критичния минимум.

Той даде пример със средното образование, където завършващите са с 20% по-малко. Сериозен спад има и при завършващите професионално образование. Всичко това безспорно води до забавяне на инвестициите, а направените инвестиции се оттеглят, смята Велев.

Във висшето образование произвеждаме висшисти, които се реализират като хора със средно или основно образование. Всички плащаме за това да се обучават ненужни специалисти, които после не успяват на пазара на труда. В същото време има остър недостиг на инженери, каза още Велев.

По думите му липсата на конкуренцията на пазара на труда повишава инфлацията и води до отлив на инвестициите, защото не могат да се изработят нужните стоки и услуги. В някои индустрии има масови съкращения. Такъв е случаят в преработвателната индустрия.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още