IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-големият бум на суровините беше тук - но приключи

Китай бе причината зад надуването му – и отново Китай стои зад спада

10:51 | 20.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Макар петролът, медта, соята и няколко други суровини са привличаха особено силно внимание, от всички суровини най-много от китайския икономически бум през последните 25 години се възползва обикновенaта желязна руда, пише редакторът на Bloomberg Хавиер Блас.

Растежът беше изумителен: от края на 90-те години до началото на тази година цените на желязната руда скочиха почти десетократно – повече от всяка друга основна суровина, търговските обеми се утроиха, австралийските предприемачи в сектора на суровините станаха милиардери, миннодобивните компании временно се превърнаха в любимци на Wall Street, а тежки юридически битки избухнаха за контрол над последните неизползвани находища.

Но сега всичко това приключи: най-големият бум на суровини от началото на 21 век е към своя край. Китай бе причината зад надуването му – и отново Китай стои зад спада.

Цената на червената пръст, която се превръща в стомана в пещите, вече е под 100 долара за метричен тон, спад от 55% спрямо най-високото си ниво от почти 220 долара за тон, достигнато през 2021 година. А перспективите изглеждат мрачни, тъй като китайското търсене на стомана достига своя връх. Трудно е да се определи точната дата, но сега става ясно, че Китай е достигнал връх в търсенето на стомана някъде между 2020 и началото на тази година. Причината? Преходът на китайския икономически модел към услуги и отдалечаването от инвестиции в тежка индустрия и строителство на жилища.

По време на предишни спадове, Пекин спасяваше икономиката си – и съответно секторите на желязната руда и стоманата – като се впускаше във финансиран от дългове строителен бум. Малко вероятно е Китай да направи същото този път. Не вярвайте на думите ми, пише авторът. Слушайте Ху Ванмин, председател на China Baowu Steel Group Corp. - най-големият производител на стомана в света, който миналата седмица предрече „сурова зима“ за сектора.

Спадът, каза той, ще бъде „по-дълъг, по-студен и по-труден за издържане“, отколкото очакваше преди. Тъй като Китай днес произвежда повече от половината от световната стомана, това, което се случва там, има огромно значение. Други страни могат да поемат ролята на двигатели на търсенето на стомана. Индия е най-очевидният кандидат. За съжаление, за глобалния пазар на желязна руда, Индия има огромни вътрешни ресурси на руда и вероятно ще се справи без внос за години напред.

Останалата част от материала четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още