IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-ценната фирма за литий в света ще прави батерии в Турция в сделка за 500 млн. долара

Ganfeng Lithium подписа споразумение с турския производител на батерии Yiğit Akü за създаване на съвместно предприятие, което ще изгради завод с капацитет от 5 ГВтч

18:43 | 19.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската компания Ganfeng Lithium, която добива и обработва литий, подписа споразумение за създаване на съвместно предприятие в Турция с производителя на литиево-йонни батерии Yiğit Akü на стойност 500 млн. долара, съобщава Electrive.

По този начин Ganfeng ще използва своя литий, за да създава продукти надолу по веригата. Според борсов документ двете компании планират да построят завод за батерии в Турция с годишен производствен капацитет от 5 гигаватчаса (ГВтч).

Проектът ще се фокусира върху разработването и производството на настоящи и бъдещи технологии за литиеви батерии. Тези продукти ще намират приложение и в морското дело и авиацията, изтъква Ganfeng.

Ройтерс посочва, че Yiğit Akü произвежда предимно оловно-киселинни батерии. На своя уебсайт обаче компанията също така рекламира своите литиеви батерии за употреба в по-малки промишлени или развлекателни превозни средства като мотокари или колички за голф.

Yiğit Akü е основана през 1976 г. и е листната на фондовата борса в Истанбул. Производствената мрежа на компанията включва четири завода в Турция.

По отношение на пазарната капитализация Ganfeng е най-големият производител на литий в света. От няколко години обаче компанията все повече инвестира в местното производство на батерии. През януари 2023 г. например Ganfeng обяви намерение да инвестира 15 млрд. юана (2,1 млрд. долара) в две нови фабрики за батерии, за да увеличи производствения си капацитет с 34 ГВтч до около 100 ГВтч годишно.

В края на септември 2022 г. Ganfeng обяви голям проект в провинция Дзянси. Компанията ще изгради интегрирана база за добив на литий и производство на батерии за 30 млрд. юана (около 4,2 млрд. долара). Говори се за производствен капацитет от 30 ГВтч годишно за „нови видове литиево-йонни батерии“ и производствен капацитет от 7000 тона годишно за литиева суровина.

Турция става все по-желана дестинация за китайските компании в областта на новите технологии. През юли производителят на електромобили BYD подписа споразумение с турските власти за изграждането на завод на стойност 1 млрд. долара в западната част на страната. BYD е най-продаваната автомобилна компания в Китай и се нарежда на второ място по продажби на електромобили в света след Tesla.

Новият завод може да осигури на BYD по-лесен достъп до Европейския съюз (ЕС), с който Турция има митническо споразумение. По-рано тази година ЕС повиши митата върху вноса на китайски електромобили до 48%. Това означава, че BYD може да избегне въпросните мита, ако внася в блока произведени в Турция електрически модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
marthascarlet
преди 1 час
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още