IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поръчките и продажбите на Thyssenkrupp се свиват поради забавянето в индустрията

Компанията, която отчита тримесечна нетна загуба от 33 млн. евро, не очаква пазарът да се стабилизира в краткосрочен план

13:43 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Thyssenkrupp AG обяви, че новите ѝ поръчки и продажбите са намалели значително през третото тримесечие, след като намиращия се в затруднение производител на стомана коригира в посока надолу прогнозите три пъти през последните месеци.

Приемът на поръчки е намалял с почти 11% до 8,4 млрд. евро през тримесечието, завършило в края на юни, след забавяне на инерцията в автомобилните технологии, машините и строителството, съобщава Bloomberg.

Компанията, която отчита тримесечна нетна загуба от 33 млн. евро, не очаква пазарът да се стабилизира в краткосрочен план поради упорито слабото търсене и високите разходи за енергия.

От началото на годината Thyssenkrupp промени своите прогнози към нетна загуба, както и към отрицателен свободен паричен поток за фискалната 2024 г. В Германия, най-големият национален пазар на компанията, доверието на инвеститорите падна до най-ниското си ниво на фона на все по-мрачната перспектива за световната икономика.

„За да отговорим на променящите се пазари възможно най-добре, нашите бизнеси се преструктурират систематично, когато това е необходимо“, заяви главният финансов директор Йенс Шулте.

Thyssenkrupp посочва, че засега е спряла опита да продаде своето звено Automation Engineering, за да обмисли вместо това различни варианти за бизнеса със задвижвания, включително „по-широкообхватни“ структурни мерки на обекта в Бремен.

Производителят заяви, че ще вземе решение до края на текущата фискална година.

Наред с по-широките мерки за ефективност, компанията планира да съкрати 400 позиции в Германия в своето звено за производство на автомобилни шасита. Капацитетът извън Германия ще се увеличава, добавя концернът.

Влошаващата се перспектива тласка компанията да действа бързо при преструктурирането на губещото стоманодобивно звено. След като през май се споразумя да продаде 20% дял в подразделението на EP Corporate Group на чешкия милиардер Даниел Кретински, напредъкът по плановете за съкращаване на работни места и капацитет остава в застой.

Основната пречка е липсата на съгласие относно финансовите нужди на Thyssenkrupp Steel Europe AG в лицето на компанията майка, за да се гарантира независимо бъдеще. Среща на надзорния съвет на стоманодобивното подразделение от миналата седмица, белязана от протести на работниците, завърши без резолюция, като друга среща е насрочена за по-късно този месец.

През април Thyssenkrupp обяви планове за намаляване на капацитета за производство на стомана с около една пета, заедно със значителни съкращения на работни места сред 26 000 работници на подразделението. Решението, прокарано срещу съпротивата на работническите представители, формира част от продажбата на дела на EPCG на Кретински, който води преговори за закупуване на още 30% от бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още