IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нефтохимическата промишленост се сблъсква с пренасищане на пазара

Производителите в Азия и Европа продават активи, затварят по-стари заводи и преоборудват съоръжения, за да използват по-евтини суровини в опит да намалят разходите

21:50 | 09.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нефтохимическите производители в Европа и Азия са в режим на оцеляване, тъй като годините на изграждане на капацитет на водещия пазар в Китай и високите енергийни разходи в Европа понижиха маржовете в две последователни години, принуждавайки фирмите да се консолидират, пише Ройтерс.

Проблемите в сектора са обезпокоителни за глобалната петролна индустрия, която се фокусира върху нефтохимическата промишленост, за да запази печалбите си, тъй като търсенето на транспортни горива намалява на фона на енергийния преход.

Големи производители в Азия и Европа продават активи, затварят по-стари заводи и преоборудват съоръжения, за да използват по-евтини суровини като етан вместо нафта, за да намалят разходите.

Производителите ще трябва допълнително да консолидират капацитета за етилен и пропилен, тъй като се очаква свръхпредлагането да продължи с години, като нови заводи продължават да изникват в Близкия изток и Китай, въпреки че икономиката на последния не може да набере скорост.

Етиленът и пропиленът, произведени от петролни продукти, са основни суровини за производство на пластмаси, промишлени химикали и фармацевтични продукти, широко използвани в ежедневието.

Консултантската фирма Wood Mackenzie изчислява, че около 24% от световния нефтохимически капацитет е изложен на риск от окончателно затваряне до 2028 г. на фона на ниските маржове.

„Очакваме рационализацията в Европа и Азия да продължи в този цикъл“, коментира Ерен Четинкая, партньор в McKinsey & Company. Той очаква, че настоящият спад ще продължи по-дълго от типичните пет до седем години поради продължителното натрупване на капацитет, особено в Китай.

Азиатските производители са изправени пред най-мрачната перспектива, като свръхпредлагането вероятно ще продължи, тъй като е малко вероятно някои компании да ограничат производството в нови звена и заводи, които са интегрирани с по-широки операции.

„От 2022 г. обаче редица фактори направиха бизнес средата по-трудна – включително спада на вътрешното търсене, както и драстичното свръхпредлагане поради стартирането на нови производствени мощности в Китай и в други части на Азия“, предупреждава Mitsui Chemicals.

Производствените маржове на пропилен в Азия се очаква да паднат до негативна територия тази година, като загубите се очаква да бъдат средно около 20 долара на метричен тон, прогнозира консултантската фирма Wood Mackenzie.

В Европа се очаква маржът на печалбата да нарасне спрямо миналата година до близо 300 долара на тон през 2024 г., но това е с 30% по-малко в сравнение с маржа преди две години.

За разлика от това маржовете при пропилена в САЩ се очаква да нараснат с 25% до около 450 долара на тон през 2024 г. Американските производители са изолирани от кризата с рентабилността чрез изобилие от местни суровини, получени от по-евтини течни природни газове, като етан, изтъква Wood Mackenzie.

Азиатски производители търсят нови пазари

В Азия тайванската Formosa Petrochemical затвори два от трите си фабрики за нафта за една година, докато малайзийската PRefChem, съвместно предприятие между Petronas и Saudi Aramco, държи затворен завод от началото на годината.

Въпреки това производителите в Южна Корея и Малайзия поддържат високи темпове на производство въпреки загубите, тъй като техните заводи са интегрирани с петролни рафинерии. Това ги прави неспособни да затворят или продадат звена, без да засегнат производството на други продукти.

Тъй като производството и износът от Близкия изток, Китай и САЩ нарастват, компаниите проучват развиващи се пазари като Индия, Индонезия и Виетнам, за да продадат своите излишъци.

Освен намирането на нови пазари, японските и южнокорейските нефтохимически производители проучват нишови проекти за увеличаване на маржовете чрез производство на нисковъглеродни и рециклируеми пластмаси, които могат да постигнат по-високи цени, тъй като търсенето на по-екологични продукти расте.

Mitsubishi Corp. работи с финландската Neste върху възобновяеми химикали и пластмаси. Sumitomo Chemical иска да произвежда продукти, използвайки технология за рециклиране на полиметилметакрилат, за да произвежда пластмаси, които имат по-малко въглерод от традиционните продукти.

Консолидацията в Европа се ускорява

Консолидацията е в ход в Европа, където Saudi Arabian Basic Industries Corp. и Exxon Mobil Corp. обявиха планове за окончателно затваряне на някои заводи поради високите разходи.

SABIC също преоборудва съоръжения в Европа и Великобритания, за да преработва повече етан, който е по-евтин от нафтата.

Етанът, чиято цена се определя спрямо природния газ, обикновено е по-евтин от нафтата, произведена от петрол. SABIC притежава фабрики с гъвкаво захранване, които могат да използват нафта, етан и втечнен нефтен газ (LPG) като суровини.

Според Wood Mackenzie промяната се дължи главно на високите енергийни и производствени разходи и слабото търсене в региона на фона на слабия икономически растеж през последните няколко години.

Базираната в Хюстън LyondellBasell продаде бизнеса си с етиленов оксид и производни в САЩ през май. За Европа компанията заяви, че проучва всички възможности.

„Очаква се пазарните условия в Европа да бъдат предизвикателни в дългосрочен план“, разкрива говорител на LyondellBasell.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 час
снежната топка за въглеводородите се търкаля вече ... радост ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още