IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията на дребно в България се е засилила през юни

С най-голям годишен ръст са продажбите на дребно на текстил, облекло, обувки и кожени изделия, сочат данните на НСИ

13:03 | 06.08.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Търговията на дребно в България, която изключва търговията с автомобили и мотоциклети, увеличава оборотите си през юни, отчете Националният статистически институт (НСИ). За една година търговският оборот нараства с 4,3%, показват календарно изгладените данни. В сравнение с май, по съпоставими цени и според предварителните и сезонно изгладени данни, се наблюдава повишение на оборота с 1,4%.

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“

(2015 = 100)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Месечни изменения

През юни статистиката регистрира увеличение на месечна база в оборота при всички големи групи: „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ - с 1,9%, „Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали“ - с 1%, и „Търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия“ - с 0,9%.

В групата „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“, нарастване се наблюдава в следните подгрупи: „Търговия на дребно с разнообразни стоки“ - с 4,8%, „Търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия“ - с 3,8%, и „Търговия на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет“ - с 2,6%. Намаление е регистрирано при „Търговия на дребно с компютърна и комуникационна техника” - с 1,1%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец

(Сезонно изгладени данни)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Годишни изменения

В сравнение с година по-рано през юни е регистрирано увеличение на оборота при „Търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия“ - с 9,7%, и при „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ - с 5,7%. Намаление е отчетено при „Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали“ - с 11,1%.

В групата „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ значително нарастване се наблюдава при подгрупа „Търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия“ - с 15,5% и при подгрупа „Търговия на дребно с разнообразни стоки“ - с 15%. Намаление е отчетено в „Търговия на дребно с компютърна и комуникационна техника“ - с 0,8%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо съответния месец на предходната година

(Календарно изгладени данни)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още