IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общо 40% от германския бизнес обмисля да мести производства заради енергийните разходи

Почти половината от големите компании се оплакват от бюрокрация и скъпа енергия

20:40 | 01.08.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Общо 4 от всеки 10 производители в Германия обмислят да ограничат производството си или да се преместят от страната заради високите енергийни разходи и бюрокрацията, според резултатите от проучване на Асоциацията на германските индустриални камари, цитирано от Bloomberg.

Да вземат такова решение са по-склонни (близо 50%) ръководителите на енергийно интензивните компании с персонал над 500 души.

Прекалената бюрокрация и неяснотата относно енергийните разходи са най-голямото притеснение за бизнеса в Германия, показват още данните.

Bloomberg припомня, че германската индустрия се отнесе много скептично към плановете за енергиен преход на Европейския съюз (ЕС). След това и енергийната криза, която обхвана континента преди две години заради войната в Украйна, се отрази много негативно на сектора. Сега две трети от компаниите са категорични, че конкурентоспособността им е намалена заради високите разходи за енергия.

Авторите на проучването - DIHK, са категорични, че правителството трябва да преосмисли енергийната си политика.

В същото време официалната статистика показва непрекъснат спад на цените на електроенергията и на природния газ през последните месеци. През май например Destatis измери спад на енергийните цени с 6,4%, като цената на газа е с 16,3% по-ниска, а на електроенергията - с повече от 11%. Сега през лятото цената навсякъде в Европа се повиши на фона на горещините, обхванали части от континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 9 минути
До: zelka007 силата му е в дуппенето пред руснаци... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
sssaaa
преди 32 минути
До: zelka007, то пък на теб четенето ти е много голяма сила. Единствената ти сила е да пишеш безмислени неща и то едни и същи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 36 минути
До: Tikva007 ... свърши се тая с рассиските степни изпарения ... :))) ... рашибозуците си заляха турбините с масло и си гръмнаха тръбите ... остана само турецки паток , очаква го нерегламентирано пафффкане на папироси и той ще приключи догодина ... ако си беше направил трудът да прочетеш въпросното изследване , мрънкането е с/у голямата бюрокрация при инсталирането на вятърни турбини и бавното разширение на мрежата ... ама четенето не ни е сила ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 часа
*Общо 40% от германския бизнес обмисля да мести производства заради енергийните разходи* - Няма страшно! Евровизията остава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още