IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Енергийното производство свали заводските цени у нас през юни

На годишна база нарастване на цените на вътрешния пазар има при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета, отчете НСИ

16:07 | 30.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производствените цени в България намаляват през юни. Спрямо година по-рано заводските цени намаляват основно заради поевтиняването при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, отчитат в Националния статистически институт (НСИ).

Общият индекс на цените на производител се понижава с 0,4% през юни спрямо май. Месечното намаление на заводските цени се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,6%, и в преработващата промишленост – с 0,2%.

По-ниски цени в преработващата промишленост са отчетени при: производството на основни метали - с 1,8%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм, както и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с по 1%.

НСИ констатира увеличение на цените при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 2,7%.

Общият индекс на цените на производител през миналия месец е с 0,3% под нивото от юни 2023 година. На годишна база намаление на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 10,7%. Увеличение е отчетено в добивната промишленост – с 11%, и в преработващата промишленост – с 2,6%.

Покачване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на изделия от каучук и пластмаси - с 10,7%, производството на компютърна  техника, електронни и оптични продукти - с 9,5%, производството на основни метали - с 9,3%.

Съществено намаление на цените статистиката наблюдава при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 10,4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8,4%, и производство на лекарствени вещества и продукти - с 5,6%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността (2015 = 100) 

Източник: НСИ Източник: НСИ

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява за месец с 0,9%. Понижение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,8%, увеличение се регистрира в преработващата промишленост  - с 0,1%, а добивната промишленост остава на равнището от май.

По-високи цени в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на електрически съоръжения - с 1,2%, производството на текстил и изделия от текстил, без  облекло - с 1,1%.

НСИ регистрира намаление на цените при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 2,6%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1,1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар за една година намалява с 2,8%. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11,1%. Увеличение се наблюдава в добивната промишленост - с 11,3%, и в преработващата промишленост - с 1,1%.

На годишна база нарастване на цените в преработващата промишленост НСИ регистрира при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10,3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 8,2%, и производството на облекло - с 8%. Намаление на цените е отчетено при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9,4%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 8,7%, и производството, некласифицирано другаде - с 4,1%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2015 = 100)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Индексът на цените на производител на международния пазар нараства с 0,6% през юни спрямо май,  и с 3,9% на годишна база, отчита НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още