IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Сигматек“: Очакваме силно ускорен ръст на пазара на авиопревози

Компанията планира да реализира напълно потенциала на вече направените инвестиции в близко бъдеще, като работи и по развитието и разширяването на дейността след 2026 г.

07:45 | 02.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Комплекс на "Сигматек" в Бургас. Снимка: Сигматек
Комплекс на "Сигматек" в Бургас. Снимка: Сигматек

След като стана ясно, че американската Honeywell Aerospace ще си сътрудничи със „Сигматек“ ЕООД в производството и ремонта на авиационни двигатели в Бургас, Investor.bg потърси повече информация по темата. В интервю за медията главният инженер на „Сигматек“ Димитро Федотов обяснява подробно дейността на компанията, както и на новото партньорство с Honeywell. Той коментира и връзката на българската фирма с украинската „Патон Турбайн Текнолоджиз“, чиято технология се използва в Бургас.

- По-рано тази седмица се появи информация, която беше отразена от българските медии, свързана с участието на американския производител на авиационни двигатели и авионика Honeywell Aerospace в извършването на различни дейности във връзка с производството и ремонта на авиационни двигатели в Бургас в партньорство със „Сигматек“. Може ли да разкажете повече за това сътрудничество?

- През 2024 г. американската компания Honeywell Aerospace стана стратегически клиент на „Сигматек“ ЕООД. На нашите производствени мощности се нанасят термозащитни покрития върху детайли на авиационни турбини на Honeywell Aerospace.

- Как ще бъдат разпределени работата и отговорностите в партньорството между Honeywell Aerospace и „Сигматек“?

Между Honeywell Aerospace и „Сигматек“ е сключен дългосрочен договор от вида „възложител-изпълнител". Към настоящия момент са завършени всички квалификационни изпитания, пробната партия компоненти е доставена в САЩ и след изследвания, които ще продължат 6-8 седмици, в началото на октомври тази година очакваме първите компоненти за започване на серийното производство.

Следващият етап в отношенията между дружествата, върху което вече се работи, е разширяване на номенклатурата на видовете покрития върху нови детайли и пълен комплекс ремонт на употребявани детайли.

- Ще ни разкажете ли повече за „Сигматек“? От публикуваната на сайта на компанията информация става ясно, че „Сигматек“ е сравнително нов бизнес, основан през 2017 г. като научно-изследователски и производствен комплекс, насочен към решаване на редица задачи, свързани с експлоатацията на авиационни, корабни и промишлени газови турбини.

- Историята на компанията започва през 1993 годна, когато американската компания „Пратт и Уитни“ създава с украинския Институт по електрозаварки Патон (Национална академия на науките на Украйна), съвместно предприятие в Украйна – „Пратт и Уитни Патон“ с цел разработка на технологии и оборудване за нанасяне на специални покрития. През 2013 г. американската компания продава дяловете си в предприятието и през 2014 г. контролният пакет става собственост на частен инвеститор. Към настоящия момент тези дялове са собственост на „Сигматек“ ЕООД.

През 2014 г. се прави ребрандинг и компанията вече е „Патон Турбайн Текнолоджиз“.

През 2015 г. е взето решение за строителство на нов завод в страна на ЕС. С тази цел през 2017 г. е регистрирано „Сигматек“ ЕООД. През 2018 година бе закупен имот от 20 000 кв. метра в „Индустриален и логистичен парк-Бургас“, извърши се проектирането и започна изграждането на „Научно-изследователски и производствен комплекс“.

Успоредно с това в Бургас пристигна група украински инженери и мениджъри, които организираха и започнаха работа с наличното към този момент оборудване – цех по нанасяне на термобариерни покрития в наети помещения на територията на „Промет стийл“- Бургас.

От 2021 година там се извършва серийно производство по обслужване на детайли за газови турбини SGT-800 на друг наш стратегически клиент - „Сименс Енерджи“.

- Какви дейности извършва „Сигматек“ в своя комплекс в Бургас?

- Основното направление на дейността е нанасяне на термозащитни покрития на компоненти на авиационни и промишлени турбини, съпътстваща научна и развойна дейност, проектиране и производство на промишлени електронно-лъчеви инсталации.

В производствените помещения с площ 12 000 кв. метра се изпълняват различни видове дейности:

- Нанасяне на защитни покрития по различни методи (EB PVD, VPA, HVOF, APS, Pt-Plating);

- Извършване на ремонт на компоненти на газови турбини (Laser / Electron Beam / TIG welding, HFIC, Vacuum brazing, Laser/EDM drilling, Vacuum/Air Heat Treatment, Shot Peening, Stripping, etc.);

- Производство на лабораторни и промишлени електронно-лъчеви инсталации за EBPVD.

Паралелно с вече започнатото серийно производство се извършват квалификационни работи по ремонт и нанасяне на покрития върху нови изделия за други четири компании възложители както за авиационни, така и за промишлени турбини.

- Какви са отношенията в момента между „Сигматек“ и „Патон Турбайн Текнолоджиз“?

- „Сигматек“ е собственик на 51% от дяловете в „Патон Турбайн Текнолоджи“. Двете фирми са в близко и непрекъснато сътрудничество. Това включва и производствена кооперация, и обучение на персонала, и научно-изследователска и развойна дейност в областта на разработката на нови видове покрития.

- По информация от 2018 г., когато е обявена инвестиция в размер на 30 млн. долара за изграждане на завода за производство и ремонт на компоненти за двигатели, развитието на проекта трябва да стане на три етапа. Успяхте ли да приключите този процес?

- Първоначалният инвестиционен план се наложи да бъде променен и адаптиран поради настъпилите общоизвестни събития, които рязко повлияха на бизнес средата в световен мащаб - първо пандемията от коронавирус, а след това и войната в Украйна.

Строителството беше разделено на два етапа - първи етап: напълно да се завърши и въведе в експлоатация промишлената сграда и оборудването, и втори етап: административната сграда за научно–изследователска и развойна дейност.

През декември 2023 г. беше издадено разрешение за ползване на производствената сграда и оборудването.

До момента извършените инвестиции са за над 30 млн. долара, което като информация е общодостъпно по съответния ред в Търговския регистър.

- С кои клиенти работите и как виждате развитието на пазара през следващите години на фона на ангажимента за преминаване на транспортния сектор, включително и авиационния, към по-екологични и нисковъглеродни горива?

Основните партньори на „Сигматек“ ЕООД сега и в близко бъдеще са: „Ханиуел“ (САЩ) – нанасяне на термозащитни покрития върху компоненти на авиационни двигатели и ремонт; „Сименс Енерджи“ (Швеция) – нанасяне на двуслойни системи топлоустойчиво покритие върху компоненти на промишлени турбини- генератори на електроенергия; ТЕИ (Турция) – нанасяне на термобариерни керамични покрития на компоненти на авиационни двигатели; „Еър Аллианс“ (САЩ) – нанасяне на термозащитни и термобариерни покрития върху компоненти на авиационни двигатели; ТОС (Сингапур) – сервиз и доставка на резервни части за електронно-лъчево оборудване, доставено по-рано от дъщерната компания; „Пратт и Уитни“ (САЩ) - сервиз и доставка на резервни части за електронно-лъчево оборудване, доставено по-рано от дъщерната компания.; „Мейер Тул“ (САЩ) - нанасяне на термозащитни и термобариерни покрития върху компоненти на авиационни двигатели.

Предвиждаме силно ускорен ръст на пазара на авиопревозите, който е съпътстван от липсата на високотехнологични процеси, каквито ние притежаваме. Преходът към различен вид горива практически не влияе на този пазар. При индустриалните турбини прогнозите и очакванията са същите, включително и поради тенденцията да се преминава към използване на нисковъглеродни видове гориво.

- Какви са плановете на „Сигматек“ за развитие през следващите години? Предвиждате ли инвестиции в разширяване на дейността?

- В близките две години ще реализираме напълно потенциала на вече направените инвестиции, като същевременно разработваме плановете за развитие и разширяване на дейността след 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 02.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още