IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френската Air Liquide ще инвестира 100 млн. евро в инсталации в България и Германия

Новата инсталация у нас ще замени по-стари такива, за да произвежда по-големи количества кислород и азот за Aurubis

21:55 | 26.07.24 г.
Снимка: Air Liquide
Снимка: Air Liquide

Френската компания Air Liquide, специализирана в производството на индустриални газове, ще инвестира приблизително 100 млн. евро в нова инсталация за разделяне на въздух в България и модернизация на четири съществуващи инсталации в Германия за снабдяване на германския концерн за цветни метали Aurubis AG.

В допълнение към осигуряването на големи обеми кислород и азот за нарастващото производство на мед и други метали от Aurubis, тези инсталации ще подпомогнат и развитието на пазарите на индустриални търговци в двата региона, посочват от Air Liquide.

Медта, която е ключов елемент на енергийния преход, е все по-търсена в подкрепа на урбанизацията, мобилността без емисии, цифровизацията и се използва най-вече за производството на кабели, които могат да свързват нови вятърни и соларни паркове с инфраструктурата на електропреносната мрежа. 

Разположена в Западна България, новата инсталация ще замени по-стари такива, за да произвежда по-големи количества кислород и азот за Aurubis. Тя ще произвежда и аргон за пазарите в цяла Европа.

Планира се заводът у нас да бъде пуснат в експлоатация през 2027 г. Новата инсталация ще консумира със 7% по-малко електроенергия от тези, които ще замени. Aurubis и Air Liquide планират част от енергията, необходима за функционирането на обекта, да бъде от възобновяеми източници.

В Германия Air Liquide ще обнови съществуващите четири блока за разделяне на въздуха на територията на Aurubis. Тези инсталации снабдяват Aurubis с кислород и азот за производството на мед и други благородни метали и обслужват пазарите на промишлени стоки и здравеопазване в Северна Германия. Преустройството трябва да бъде завършено през 2027 г.

Air Liquide има 66 400 служители в 75 държави. В България компанията започва дейност през 1999 г. и към момента за нея работят близо 100 души у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още