IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Министерството на иновациите финансира с 26 млн. лв. русенския индустриален парк

Одобреният проект е класиран на първо място по процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост

18:01 | 25.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: МИР
Снимка: МИР

Министерството на иновациите и растежа финансира с 26 млн. лв. „Индустриален парк ЛВЗ“ в Русе. Одобреният проект е класиран на първо място по процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов на работна среща в Община Русе, цитиран от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Министърът посочи, че Русе е градът, успял да запази традиционния си индустриален облик, който е и индустриален център на България.

Карадимов прогнозира, че изпълнението на проекта в индустриалния парк ще бъде ключово за растежа на икономиката на региона, както и за привличането на значими и високотехнологични инвеститори.

„Индустриален парк ЛВЗ“ е разположен на територията на старото предприятие за ремонт на локомотиви и вагони в Източната промишлена зона на града. Целта на проекта е изграждането на модерен и високотехнологичен индустриален парк с реконструкция и изграждане на инфраструктура, нова улична мрежа, ремонт на надлез над ЖП линията, рехабилитация на уличното платно, нов паркинг и др. Ще бъде подкрепено и изграждането на Център за научноизследователска и развойна дейност, съвместно с Русенски университет „Ангел Кънчев“. По процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост бяха класирани 11 проекта в 10 общини за общо 207 млн. лв. Общините са Русе, Шумен (два проекта), Свищов, Ловеч, София, Бургас, Стара Загора, Видин, Търговище и Сливен, съобщиха от МИР.

„Реиндустриализацията на страната няма алтернатива", подчерта министърът и се надява тя да осигури икономически растеж. „Индустриалните паркове привличат инвеститори, осигуряват нови работни места, а това ще доведе и до развитие на иновации. Това е бъдещето“, коментира той.

Карадимов представи възможностите за подкрепа на бизнеса по линия на Закона за насърчаване на инвестициите, Българската агенция за инвестиции, както и чрез Българската банка за развитие (ББР). 

Министърът насочи вниманието към различните насърчителни мерки за инвеститори, които се изпълняват по Закона за насърчаване на инвестициите от Агенцията към МИР. Той заяви, че ще се съчетава изграждането на индустриалния парк и възможностите за подкрепа на инвеститорите. „Ще търсим алтернативи и за другите паркове в страната. Имаме амбиция да осигурим още европейски средства по тази програма. Това ще помогне за преодоляване на регионалните дисбаланси“, добави Карадимов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още