IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц ще търси сделка за доставка на литий по време на визита в Сърбия

Очаква се германският канцлер да пристигне в Белград в петък, където ще се срещне с президента на Сърбия Александър Вучич и министрите от кабинета

22:45 | 17.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Олаф Шолц планира да посети Сърбия тази седмица, за да осигури сделка за доставка на литий, който е от решаващо значение за енергийния преход на най-голямата европейска икономика и на нейната автомобилната индустрия, съобщава Bloomberg, като цитира източници, запознати с въпроса.

Шолц вероятно ще пристигне в Белград в петък, за да подпише споразумение с президента на Сърбия Александър Вучич и министрите от кабинета, добавят източниците, пожелали анонимност.

Говорител на германското правителство отказва коментар.

Министърът на инфраструктурата на Сърбия Горан Весич каза, че балканската страна ще работи в тясно сътрудничество със страните членки на Европейския съюз (ЕС) за евентуален добив на литий.  

„Сърбия ще бъде член на ЕС един ден, затова искаме да си сътрудничим по този и други въпроси с нашите партньори от блока“, подчерта Весич пред държавната телевизия RTS.

По-рано върховният съд на Сърбия отмени решението на правителството от 2022 г. да спре проект за добив литий на стойност 2,4 млрд. долара с оператор Rio Tinto Group поради опасения относно въздействието му върху околната среда. Когато заработи, това ще бъде най-голямата литиева мина в Европа.

Вучич каза, че мината потенциално може да произвежда около 58 000 тона литий годишно. Тя обаче няма да бъде въведена в експлоатация преди 2028 г., като пускането ѝ ще зависи от наличието на твърди гаранции относно мерките за опазване на околната среда.

ЕС е изцяло зависим от вноса на литий и това беше ключов източник на безпокойство, когато миналата година блокът представи законодателство за увеличаване на доставките на стратегически значими минерали.

Но напредъкът досега е ограничен до широки споразумения със съюзници като Австралия, докато критиците казват, че е необходим по-бърз поток от пряко финансиране, за да се помогне на разработчиците да оцелеят след тежкия спад на пазарите на метали за батерии.

Евентуалното споразумение между Сърбия и Германия ще дойде в момент, когато бившата югославска република се стреми да напредне в процеса на присъединяване към ЕС.

Литият би помогнал на плана на Германия да ускори прехода от изкопаеми горива към възобновяеми източници и зелен транспорт. Страната развива и някои местни проекти за добив на литий, ръководени от стартъп компании като Vulcan Energy Resources Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още