IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия призова САЩ да инвестират в доставките на минерали за зеления преход

Развитите икономики трябва да преценят накъде се измества геоикономиката и да коригират своите приоритети, изтъква заместник-министърът на външните работи на страната Пахала Мансури

14:14 | 08.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Развитите икономики като САЩ трябва да инвестират в страни с огромни запаси от стратегически значими минерали, за да намалят рисковете при веригата на доставки, тъй като тези стоки са „новият петрол“, движещ геополитиката, изтъква заместник-министърът на външните работи на Индонезия Пахала Мансури.

Индустриализираните страни трябва да преценят накъде се измества геоикономиката и да коригират своите приоритети, тъй като светът вече преминава към възобновяема енергия, подчертава Мансури в интервю за Bloomberg. Това може да помогне за изграждането на по-добри икономически връзки с Индонезия, който е най-големият производител на никел - метал, използван за изграждането на електромобилни батерии, добавя той.

Индонезия се стреми да стимулира своята икономика, най-голямата в Югоизточна Азия, докато съперничеството между САЩ и Китай се засилва. Въпреки че Пекин е най-големият търговски партньор на страната и инвестира сериозно в сектора за преработка на никел, Индонезия вижда САЩ като ключов фактор за развитието на икономиката си.

Налице е „признание от САЩ, че възобновяемата енергия всъщност е силно стратегическа индустрия“, казва Мансури. „Стратегическите минерали са като петрола от миналото или всъщност са петрола на бъдещето“, допълва той.

САЩ, от своя страна, приеха регулации, които не позволяват на производителите на електромобили да се снабдяват с минерали за батерии от Китай и проведоха дискусии с Филипините, за да попречат на Пекин да доминира в преработката на никел в Югоизточна Азия.

Виждайки възможност в това, Джакарта настоява от миналата година за споразумение с Вашингтон за доставката на значими минерали, което би позволило на Индонезия да се възползва от милиарди долари безвъзмездни средства, данъчни стимули и заеми от Закона за намаляване на инфлацията, приет от администрацията на американския президент Джо Байдън в началото на мандата му. Законът обаче се сблъсква с опозиция в годината на избори, като евентуална победа на Доналд Тръмп през ноември може да доведе до неговата отмяна.

Мансури казва, че няма вероятност резултатът от президентските избори в САЩ да промени посоката на съперничеството между Вашингтон и Пекин, съдейки по последните две американски администрации. Индонезия се готви за най-лошия сценарий и затова диверсификацията прави страната предпочитан партньор за други страни, добавя той.

Индонезия никога не е вземала страна в конкуренцията между САЩ и Китай и последователно възприема отворена политика, за да преследва собствените си интереси, подчертава Мансури. Това е позиция, която ще бъде продължена от новата администрация под новоизбрания президент Прабово Субианто, който ще положи клетва на 20 октомври.

За да не попадне под обстрела между Вашингтон и Пекин, Индонезия търси други страни в Северна Азия и Близкия изток за сключване на инвестиционни договори, било то за разработване на батерии за електромобили или слънчева енергия и инфраструктурни проекти. Южнокорейските фирми Hyundai Motor Group и LG Energy Solution наскоро откриха завод за батерийни клетки на стойност 1,1 млрд. долара в Индонезия, първия за страната, която се стреми да се превърне в център за производство на електромобили.

Напускащият индонезийски президент Джоко Уидодо позиционира страната като говорител на Глобалния юг, група от развиващи се страни, които са били колонизирани в миналото от Запада заради природните си ресурси, като Мансури казва, че има възможност да се развие устойчива верига на доставки, без да избират страни.

„Никой няма да спечели, ако се стигне до сериозни прекъсвания на производството в глобалната верига на доставки“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още