IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в България записа годишно увеличение през май

На месечна база оборотите намаляват при търговията с компютърна и комуникационна техника, сочат данните на НСИ

12:58 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговията на дребно в България записа годишно увеличение през май

Търговията на дребно в България, която изключва търговията с автомобили и мотоциклети, увеличава оборотите си на годишна база, но на месечна база отбелязва понижение през май, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). За една година ръстът е с 1,6%, а месечното понижение – 0,8%.

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“

(2015 = 100)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Годишни изменения

През май, в сравнение с година по-рано, НСИ регистрира увеличение на оборота с 9,4% при „Търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия“. Годишният ръст при оборота в „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ е 1%.

Намаление е отчетено при „Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали“  с 13,5%.

В групата „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ значително увеличение НСИ наблюдава при „Търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия“ – с 11,4%, и „Търговия с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности“ – с 6,9%.

Намаление е отчетено в „Търговия на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет“ – с 5%, и „Търговия на дребно с компютърна и комуникационна техника“ - с 4,8%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо съответния месец на предходната година (Календарно изгладени)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Месечна промяна

На месечна база през май НСИ отчита намаление на оборота при „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“, с 9,7% и  „Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали“ – с 3,4%, докато при „Търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия“ се запазва нивото от април.

В групата „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“, намаление е отчетено във всички подгрупи, като по–съществено е при „Търговия на дребно с компютърна и комуникационна техника” – с 15,8%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец (Сезонно изгладени)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още