IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще е ефектът от тавана на надценката върху цената на хляба

С веригите работят основно големите производители, а ограничението от 15% не засяга малките, коментират от Сдружението на хлебопроизводителите

15:45 | 25.06.24 г.

Влизащото в сила ограничение за надценката върху цената на хляба не засяга малките хлебопроизводители, защото те не работят с големите търговски вериги. С тях работят основно големите производители, а те ще намерят начин да се разберат за компромисен вариант. Това каза  председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев пред Bulgaria ON AIR.

Таванът в надценката от 15% беше приет в последните дни на 49-ия парламент. Промяната трябва да влезе в сила от 1 юли т.г.

Людиев посочи, че 15% е надценката, която се разрешава на търговските вериги, но те по принцип търсят минимум 30%. "При нас е достатъчно висока конкуренцията и не вярвам, че някой от колегите може да си позволи допълнително 15% отстъпка“, каза той.

„В нашия бранш няма такива монополисти, които да могат да поставят условия на веригите. Винаги ще се намери някой друг, който ще ги замести. Конкуренцията е прекалено голяма, за да може някой да си позволи да диктува условия на веригите“, отбеляза Людиев.

Според него с тавана в надценката се цели подпомагане на крайно бедните, които не могат да си позволят и хляб.

„Не може да има голяма надценка, защото има много търговски обекти, в които се продава един и същи хляб. Респективно, ако в един от тях цената скочи, клиентите отиват в другия. Реколтата на зърно е богата, а цените на тока – постоянни. Не виждам фактор, който може да повлияе негативно върху цената на хляба. Според мен надценката няма да рефлектира и поне по малките магазинчета цените ще останат същите", каза пред Нова телевизия Камен Аврамов, собственик на магазин в Монтана.

Според него надценката на хляба е от 10-15 стотинки и според него самият пазар регулира цената.

Пазарна намеса със социална мярка има негативно влияние за потребителите, смята адвокат Антоан Атанасов от „Активни потребители“. Той е категоричен, че няма да се получи търсеният социален ефект. „Когато се месим в пазара, таванът на надценката позволява търговците да го заобиколят. Ако искат да въвеждат нови мерки, начинът не е чрез намеса на пазара“, каза той пред Nova.

Още видеа гледайте в сайта на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още