IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LG Chem: Втори мандат на Тръмп като президент няма да промени значително IRA

Южнокорейците се чувстват уверени по отношение на доставките на батерии в краткосрочен план, изтъква главният изпълнителен директор Хак Чеол-шин

23:00 | 25.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg L.P.
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg L.P.

LG Chem Ltd. очаква, че фундаменталната рамка на Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на американския президент Джо Байдън да остане непроменен, дори ако Доналд Тръмп се върне след тази есен в Белия дом, изтъква главният изпълнителен директор на южнокорейския доставчик на материали за батерии Хак Чеол-шин, цитиран от Bloomberg.

„Фундаментално духът на IRA и рамката на IRA няма да се променят, защото това, което той търси, е да използва повече местно производство в САЩ“, казва Хак в интервю за Bloomberg Television. „Може да има някои леки промени и това може да е неизбежно в разгара на административна промяна“ , добавя той.

Южнокорейските производители на батерии инвестират милиарди долари в САЩ, за да се възползват от IRA, който предоставя стимули за развитие на местното производство на електрически превозни средства и батерии. LG Chem, която вложи 3 млрд. долара за изграждане на завод за катоди в Тенеси, не инвестира в САЩ само за да се справи с краткосрочния проблем с доставките или да удовлетвори определени разпоредби, изтъква Хак.

LG завърши строителството на своя завод в Тенеси през декември. Съоръжението има годишен производствен капацитет от около 60 хил. тона катодни материали, което го прави най-големия подобен завод в САЩ. Повечето от продуктите, които произвежда, ще бъдат използвани от Ultium Cells LLC, съвместното предприятие между LG и GM.

През януари LG Chem обяви, че очаква индустрията за производство на батерии да се разшири с цели 25% тази година, осигурявайки си силна възвращаемост, макар че световното търсене се забавя спрямо предишните върхове.

На фона на отслабването на глобалното търсене на електромобили цялата индустрия е изправена пред „огромна ценова нестабилност, както и пред проблеми с наличността“ на суровините, добавя Хак в кулоарите на Световния икономически форум в Китай.

LG Chem, компанията майка на LG Energy Solution Ltd., която доставя батерии на General Motors Co., Volkswagen AG и Tesla Inc., преговаря с няколко компании, за да си осигури стабилни доставки на суровини, изтъква Хак.

„Що се отнася до LG Chem, ние се чувстваме стабилни в краткосрочен план – през следващите две-три години ще се радваме на достатъчно и стабилни доставки“, допълва той. Ситуацията обаче изглежда малко по-различна във времевия прозорец през следващите 10 години.

Според Хак компанията няма никакви планове да продаде своя дял в LG Energy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още