IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Химическата индустрия в Германия търси алтернативи на изкопаемите суровини

Все повече компании от сектора се насочват към рециклирани и възобновяеми материали

14:06 | 12.06.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Дрехи, перилни препарати, паста за зъби, химикалки - много от продуктите, които използваме в ежедневието, идват от химическата и пластмасовата промишленост и са направени почти изцяло от въглерод. Целта е масово да се намали делът на изкопаемите материали, за да се отделят по-малко парникови газове. Експертите наричат ​​процеса „дефосилизация“, пише германската медия Tagesschau.

Стотици експерти и предприемачи ще се срещнат в Зигбург и Кьолн тази седмица, за да обменят идеи и да почерпят вдъхновение един от друг.

„Става дума за разбирането, че химическата промишленост и индустрията за материали – за разлика от енергийния сектор – разчита на въглерода. Техните продукти се състоят до голяма степен от въглерод и около 90 процента от него идва от изкопаеми източници в земята: петрол, природен газ и въглища“, посочва Микаел Карус, организатор на конференцията. Проблемът е, че рано или късно този въглерод ще попадне в атмосферата, ако продуктът бъде изхвърлен. „Говорим за 550 милиона тона въглерод в световен мащаб, като търсенето ще се удвои до 2050 г.“, предупреждава Карус.

Търсене на технологии и стратегии

В момента климатичният баланс изглежда мрачен, но все повече и повече компании работят, за да променят това. Те се опитват да избегнат използването на изкопаеми материали, например като работят с биомаса или рециклират използвани изкопаеми суровини. Най-новите техники и стратегии ще бъдат основна тема по време на конференцията през следващите три дни. Особено иновативните идеи трябва да бъдат отличени със специална награда, за която гласуват всички участници. Интересни идеи предлага Vaude Sport, която е първата компания, която произвежда текстилни продукти, които преди са били изработени от полиестер, а сега използват химикали на биологична основа. Шведската компания Reselo разчита на брезова кора за гумени подметки на обувки.

Растителни остатъци вместо петрол

Базираният в Леверкузен химически производител Covestro пусна в експлоатация това, което твърди, че е първият в света пилотен завод за биоанилин. Анилинът е важен основен химикал, който се използва в производството на пластмаси, например като основа за изолационна пяна в сгради и охладителни устройства. Към днешна дата анилинът се произвежда от петрол; сега Covestro използва растителни остатъци за производството му. Органичният анилин се произвежда в пилотния завод в Леверкузен от слама или захарно цвекло. Според главния технологичен директор на Covestro Торстен Драйер компанията е инвестирала няколко милиона евро в пилотния завод в комплекса Chempark Leverkusen. „Работата на завода върви добре и сме уверени, че можем да уточним процеса, така че скоро да може да се използва в по-голям мащаб“, изтъква Драйер.

Потенциал за спестяване чрез рециклиране

Друг пример за по-висока устойчивост е рециклирането на матраци. Химическите градивни елементи, използвани в пяната за матраците, могат да бъдат възстановени чрез специален процес. Това означава, че те могат да бъдат повторно използвани като суровини за нови матраци.

Според Торстен Драйер тук има голям потенциал за спестявания. Само в Европа всяка година се изхвърлят 40 млн. матрака, повечето от които се изгарят или завършват на сметищата, изтъкват Covestro, като допълват, че включването на суровините от матраците в кръговата икономика би било истинска победа.

Базираната в Дюселдорф компания Henkel казва, че все по-често използва съставки, базирани на възобновяеми суровини, включително в перилни препарати, шампоани и лепила. „Например, рецептата за нашето лепило Pritt се състои от около 97 процента естествени съставки, включително картофено нишесте, захар и вода“, казва говорител на компанията.

Яке, изработено от текстилни отпадъци

Henkel си партнира с химическия гигант BASF. Според говорител на BASF около 110 хил. тона изкопаеми суровини годишно могат да бъдат заменени с възобновяеми материали. Засегнати са известни марки като Persil, Pril, Fa и Schauma. Според вътрешнофирмена информация BASF също е разработила суровина от стари текстилни отпадъци, която може да се използва за направата на нови дрехи. Модният търговец на дребно Zara вече предлага на потребителите яке, което е направено от 100 процента рециклирана суровина от текстилни отпадъци.

Индустрията е едва в началото на прилагането на тези работни процеси. В крайна сметка потребителите са тези, които в крайна сметка определят колко успешно ще бъде това и колко ще инвестират компаниите - чрез своите решения за покупка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 месец
Химическата индустрия на Германия може да се обърне към евроатлантическите ценности! Там и е спасението. По средата на Атлантика!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
aldy
преди 1 месец
п.р.о.ш.л.я.к
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
aldy
преди 1 месец
Когато Господ иска да накаже някого, първо му взима акъла. Мощната икономически в близкото минало ФРГ се превъща в ***, робуващ на "зеленикаквите" мошенгии, отказът от въглерода и пр. щуротии. Че белтъкът да не е на силициева основа? Значи трепи човечетата, за да намалиш "въглеродната следа". А човечето Линдзи като дете се радва, че ФАЩ ще задигнат суровини за $12 трилиона от укра, за да не ги дадат на Путин. И ще воюват до последния украинец. Напълно излишен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още