IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производството на бира осигурява работни места за 2 млн. души в ЕС

Изкуственият интелект създава нови стилове бира и контролира качеството, коментираха пивовари на годишния си форум във Лил, Франция

16:20 | 11.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Производството и продажбата на бира в страните от Европейския съюз осигурява работна заетост за 2 милиона души. Всяко едно работно място в пивоварните генерира 15 допълнителни работни места по веригата на доставките, търговията, заведенията и туризма. Това стана ясно в рамките на годишния форум „Пивоварите на Европа“ и на 39-ия конгрес на Европейската пивоварна конвенция, съобщиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Добавената стойност на индустрията надхвърля 50 млрд. евро, от които 25% се генерират от бирените компании, 25% – от свързаните браншове на доставчиците на суровини и материали и 50% – от продажбите през магазините, заведенията и туризма, се съобщава още.

Годишно в европейските страни се консумират над 36 милиарда литра бира, от които 1,6 милиарда литра е безалкохолната, посочват още от Съюза на пивоварите.

Тази година за първи път като ключов бизнес лектор участва и български представител на Съюза на пивоварите в България. Габриела Попова, собственик и управител на една от независимите малки пивоварни у нас – „Бритос“ във Велико Търново, посочи предизвикателствата и възможностите пред малките иновативни бирени компании. „Техният много бързо развиващ се бизнес модел е изключително динамичен, с голям потенциал и от все по-важно значение за цялостното представяне на бирената категория и индустрия“, коментира Попова, която е първата и единствената жена в 11-те страни от Централна и Източна Европа, собственик и изпълнителен директор на независима малка бирена фабрика.

Темата за изкуствения интелект (AI) бе част и от форума. Учени от Чехия и Германия вече са разработили AI приложения, с които  могат да контролират запазването на ароматните качества и вкусовата стабилност на различните видове бира при нейното отлежаване и съхраняване.

С помощта на AI могат да се създават и нови интересни стилове пиво със съответните уникални за тях характеристики. Вече възниква цял научен клон, свързан именно с многообразието и нюансите на вкусовите усещания, аромата, цвета и дори възпроизвеждането на мехурчетата в пяната на бирата, посочват от Съюза на пивоварите. И тук тенденцията е за все по-голямото разнообразяване на стиловете, особено при безалкохолните и нискоалкохолните бири.

По време на годишната среща „Пивоварите на Европа“ потвърдиха водещите си приоритети от представения през март в Европейския парламент Манифест на пивоварния бранш. Призивът към европейските институции и новоизбрани евродепутати е с акцент върху създаването на справедлива, устойчива и небюрократична за развитието на бирения сектор регулаторна среда. За пивоварите особено важни за бъдещето на бранша са насърчаването на иновациите, подкрепата за производителите на суровини, стимулирането на все по-широко производство на безалкохолни и нискоалкохолни бири, посочиха от СПБ.

Очакванията за ясно и справедливо общоевропейско законодателство включват регулациите за етикетиране на пивото и другите алкохолни напитки, приключване на уточненията и публикуване до края на годината на новия Регламент за опаковките и отпадъците от опаковки. Неговото изпълнение означава и въвеждане във всички страни на ЕС на депозитни системи за обратно изкупуване на опаковките от бира и безалкохолни напитки.

От Съюза на пивоварите в България напомнят, че у нас, в партньорство с МОСВ, Асоциацията на безалкохолните напитки, сдруженията на търговците, БСК и други заинтересовани страни, се работи по проект, който ще подобри депозитната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още