IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска компания ще произвежда автомобилни части край Пловдив

„ЗиЕс Юръп“, част от групата Shanghai Unison Aluminium Products, инвестира близо 19 млн. лв. в новия си проект в "Тракия икономическа зона"

16:24 | 10.06.24 г. 1
Снимка: МИР
Снимка: МИР

Близо 19 млн. лв. ще инвестира в новия си проект „Производство на автомобилни части от „Зиес Юръп“ компанията „ЗиЕс Юръп“, която ще  изгради нов високотехнологичен завод в Тракия икономическа зона край Пловдив. За производството на алуминиеви части, които намират широко приложение в автомобилостроенето и автомобилната индустрия, ще се открият 100 нови работни места.

Заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов връчи сертификат „клас А“ на „ЗиЕс Юръп“ ООД, който се издава по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

„Този проект е сериозна стъпка в развитието на българо-китайските икономически отношения, а локацията за изпълнението му – Пловдив, се е доказала като притегателен център за инвестиции. Това показват и четирите проекта, които Министерството на иновациите и растежа е сертифицирало през 2023 г. в района, на обща стойност близо 135 млн. лв. и разкритите над 330 работни места“, посочи зам.-министърът.

„Зиес Юръп“ ЕООД е с предмет на дейност научноизследователска, развойна дейност и производство на алуминиеви и автомобилни части, търговия на стоки и технологии и др. Част е от групата Shanghai Unison Aluminium Products Co., Ltd., която е създадена през 1994 г. и е с опит в прилагането на алуминиеви сплави. Компанията е професионален производител на авточасти от алуминиева сплав, интегриращ дизайн, разработка, производство, продажби и обслужване.                                                       

На церемонията край Пловдив присъстваха Н. Пр. Дай Цинли, извънреден и пълномощен посланик на Китай в България, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова, кметове на общини, представители на местния бизнес, изпълнителният директор на "Тракия икономическа зона" Пламен Панчев.

По думите на зам.-министъра по Закона за насърчаване на инвестициите от началото на годината са издадени 10 сертификатa за над 78 млн. лв., които ще открият близо 400 нови работни места в Перник, Русе, Пловдив, Балчик и София.

Проектът на „ЗиЕс Юръп“ отваря нова възможност за китайските фирми в България, посочи Мила Ненова. Тя подчерта доброто сътрудничество на Българската агенция за инвестиции с "Тракия икономическа зона", като ги определи като изключително подготвени за посрещане на инвеститори.

По-късно през деня зам.-министърът от МИР и посланикът на Китай проведоха работна среща, на която обсъдиха двустранните икономически отношения между двете държави, както и възможностите за инвестиции и развитие на иновациите, уточниха от МИР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
wart
преди 2 седмици
Не знам дали вземаха разрешение от Американското посолство защото след време могат да твърдят , че това застрашава Националната ни безопасност още по лошо ,че Комунистически Китай е заплаха за нашата сигурност. Няма нищо по ценно от нашата "свобода , независимост "ако трябва ще стоим на тъмно и студено, и гладни но сигурност за нас е най важното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още