IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на алуминий се готви за вълна от скрап, докато индустрията се декарбонизира

Скрапът е новата алуминиева руда, изтъква анализатор

20:30 | 06.06.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рециклираният метал ще задвижи масивна вълна от алуминий, която е напът да удари световните пазари, тъй като индустрията е подложена на по-голям натиск за декарбонизация, пише Bloomberg.

В рамките на пет години до края на 2026 г. светът ще добави 22 милиона тона годишен капацитет от алуминий, произведен от скрап, изчислява Хорхе Васкес, управляващ директор на индустриалния консултант Harbour Aluminium. Само в Китай проектите за разширяване ще добавят около 15 милиона тона нов вторичен капацитет през този период.

„Скрапът е новата алуминиева руда“, изтъква Васкес по време на най-голямата алуминиева конференция в Северна Америка.

Цените на алуминия се повишиха с 11% от началото на годината, създавайки стимул за рециклиращите предприятия да търсят допълнителни източници на скрап. През последните години заводите за преработка на първичен алуминий също са изправени пред периодични свивания на рентабилността, произтичащи от скоковете в цената на енергията и суровините, като същевременно са притиснати да намалят емисиите.

В Китай Пекин наложи таван на общия производствен капацитет на алуминий в страната и много анализатори и търговци очакват глобалните цени да се покачат рязко, когато производството достигне тази граница. Нарастващото производство от вторични източници може да помогне за запълване на празнината, но предизвикателството ще дойде при намирането на достатъчни обеми скрап за захранване на фабриките, докато се разширяват.

Харбър прогнозира, че нетното увеличение на вторичното производство в Китай до края на 2026 г. ще бъде около 6,3 млн. тона, което означава, че заводите ще работят доста под капацитета си.

В САЩ рециклираният алуминий ще съставлява две трети от необработените доставки до края на 2026 г. спрямо 45% през 2015 г., изтъква Харбър.

Миналия юли Rio Tinto Plc купи 50% дял в северноамериканския производител на алуминиев скрап Matalco Inc. Преди дни Norsk Hydro ASA инвестира 85 млн. долара в производството на рециклирани алуминиеви автомобилни части в завода си в Кентъки.

„Това е, което нашите клиенти искат“, посочва Дънкан Пичфорд, ръководител на Hydro Aluminium Metals USA, по време на същата конференция. „Те искат по-нисък въглероден отпечатък за своите продукти, защото са дали обещания на своите клиенти, че ще направят това“, добавя той.

Рециклирането на алуминий е не само по-евтино, но също така е много по-малко енергоемко от първичното производство. Основните предизвикателства тук са да се подобри ефективността на събирането и преработката на скрап.

„След като наситите пазара с материал за многократна употреба, отговорността е да го използвате повторно“, посочва Чарлз Джонсън, главен изпълнителен директор на Асоциацията на алуминий. „Това е едно от нещата, които намаляват общия въглероден интензитет на производството на алуминий в Северна Америка“, подчертава той.

Това допълнително предлагане ще поддържа пазара на алуминий в излишък и - заедно с високите лихвени проценти - ще попречи на цените на Лондонската метална борса да наберат скорост, изтъква от своя страна Васкес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 седмици
Натискът за "декарбонизация" по естестев нът ще стигне и до ликвидиране на съществата на въглеродна основа. Както знаем, белтъкът е изцяло на въглеродна основа. Значи спасението на климата е най-вече спасение от човеците. Редукция, дорде не речеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 седмици
Кой ползва вече алуминий? Само серсемите, дето се мъчат да правят самолети, ракети и прочая смет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още