IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% от българо-германските фирми са недоволни от корупцията и престъпността

Търговският обмен между България и Германия за 2023 г. възлиза на 11,8 млрд. евро

15:30 | 06.06.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Политическата и социална нестабилност, недостигът на квалифицирани кадри, качеството на образованието, корупцията и престъпността са основните предизвикателства, с които се сблъскват българо-германските компании, работещи у нас. Това показват резултатите от анкета на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) сред членуващите в нея фирми. В допитването през 2024 г. са се включили 81 представители на компании от организацията – основно български предприятия, които поддържат търговски и икономически връзки с Германия, както и германски инвеститори в България.

55% от анкетираните са по-скоро недоволни или много недоволни заради липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Тази тема е пряко свързана с въпроса за качеството на академичното (общо 45% са недоволни) и професионалното образование (40% са недоволни). За да се справят с проблема, 62% от фирмите ще залагат на дигитализацията, а 56% възнамеряват да разширят вътрешнофирмените обучения. 45% планират да отговорят чрез увеличаване на заплатите над средното ниво за пазара.

Компаниите продължават да изразяват най-силно недоволство относно борбата с корупцията и престъпността, като 75% са много недоволни или недоволни от предприетите мерки в тази област и считат, че са необходими много повече усилия. Наблюдава се тенденция за намаляване на недоволството спрямо 2023 г., когато този процент е бил 84%.

Източник: ГБИТК Източник: ГБИТК

Политическата нестабилност и липсата на предвидимост са проблем за 60% от фирмите. Необходими са промени и по отношение на гарантирането на правна сигурност и прозрачност на обществените поръчки, като това са предизвикателства за съответно 42% и 56% от компаниите. Доверието в публичната администрация остава почти непроменено спрямо 2023 г., като едва 13% от респондентите са доволни.

Като предимства на България участниците в анкетата посочват членството на страната в ЕС (77%) и цената на работната ръка (38%). Запазва се и положителна нагласата към приемането на еврото в България, като 80% от анкетираните подкрепят въвеждането на единната европейска валута при 81% през 2023 г., а 94% искат страната да се присъедини пълноправно към Шенген.

Прогнози и очаквания

За 52% настоящата икономическа обстановка в България е задоволителна, а 22% смятат, че е добра. Относно очакванията за развитието на българската икономика през настоящата година в сравнение с предходната, 24% смятат, че тя ще се подобри, а 48% не очакват промяна.

Източник: ГБИТК Източник: ГБИТК

Почти двойно е нараснал броят на анкетираните, които очакват влошаване на ситуацията в своя бранш – 34%, спрямо 18% през 2023 г.  30% определят настоящата ситуация в бранша си като добра при 37% миналата година, а 45% смятат, че тя ще остане непроменена.

Само 19% от участниците в допитването очакват износът да се подобри (при 38% през 2023 г.), а цели 20% очакват влошаване (при едва 9% през миналата година).

Инвестиционните разходи на 43% от анкетираните ще се повишат тази година (спрямо 48% през предходната година), а 36% смятат, че ще останат същите. 89% от всички запитани биха избрали отново България за своите инвестиции.

Като позитивни фактори германският бизнес в България оценява данъчната тежест и данъчната система (съответно – 56% и 42%).  84% от анкетираните са много доволни и доволни от качеството и достъп до мобилен интернет, а 79% – от високоскоростния интернет.

Търговски отношения през 2023 г.

Германия остава най-важният търговски партньор на България. Според данни на Федералното министерство на икономиката и опазване на климата на Германия, търговският обмен между България и Германия за 2023 г. възлиза на 11,8 млрд. евро. За посочения период България е изнесла стоки за Германия на стойност 5,96 млрд. евро. В обратната посока вносът на България от Германия 5,86 млрд. евро.

ГБИТК отправя препоръки към държавата по отношение на осигуряването на квалифицирани специалисти за бизнеса и с дигиталната трансформация с цел адаптиране на образователния сектор към нуждите на българската икономика.

Анкетата на Германо-Българската индустриално-търговска камара се провежда ежегодно от 2005 г. насам, анализирайки бизнес средата в България. В организацията членуват над 600 български, германски и международни компании. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още