IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необичайно високите запаси на мед в Китай засилват тревогите относно търсенето

Търговията предполага, че мрачните условия в Китай, свързани с опасенията около икономиката и кризата в жилищния сектор, оказват по-голямо влияние върху пазара

15:54 | 09.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Запасите от мед в Китай растат във време от годината, когато би трябвало да се свиват бързо – аномалия, която подчертава опасенията относно търсенето на най-големия пазар в света, пише Bloomberg.

Запасите от метала, съхранявани в складовете на Шанхайската фючърсна борса (ShFE), приключиха май при доста над 300 000 тона. Това не е най-големият обем за края на май досега. На фона на сезонната икономика на Китай запасите обикновено достигат своя връх през март и след това падат, тъй като фабриките увеличават дейността си преди лятото.

Последните данни за китайското производство рисуват смесена картина. Официалният фабричен показател за май се сви, докато частно проучване - по-фокусирано върху по-малките и експортно ориентирани фирми - показа скромно увеличение.

Нарастването на запасите в Китай отразява това, което някои анализатори приемат като разминаване между глобалните нагласи за медта, чиято цена достигна рекорд от над 11 000 долара за тон миналия месец поради опасения от задаващ се недостиг, и слабото търсене от страна на китайските преработвателни предприятия.

Скорошната търговия предполага, че по-мрачните условия в Китай, които са свързани с опасенията около забавящата се икономика и продължителната криза в жилищния сектор, са започнали да оказват по-голямо влияние върху пазара. Цените на Лондонската борса за метали вече са под 10 000 долара - разпадане на „прекомерния оптимизъм“, изтъква Capital Economics Ltd.

Налице са много други признаци, че китайското търсене страда. Купувачите на вносна мед вече могат да изискват отстъпка, вместо типичната допълнителна такса, върху международните цени, като така наречената премия Yangshan спадна до отрицателни нива от май насам.

Запасите на мед в Китай са необичайно високи за това време от годината. Графика: Bloomberg Запасите на мед в Китай са необичайно високи за това време от годината. Графика: Bloomberg

Бумът на китайския износ далеч надхвърля високотехнологичните индустрии, които са на мушката на Запада, оставяйки Пекин уязвим към ответна реакция от страни, които досега са предпочитали да стоят настрани от търговската война. Износът вероятно ще скочи през май - отбелязвайки двуцифрени ръстове за първи път от март 2023 г., прогнозира Bloomberg Economics.

Геополитическото напрежение между САЩ и Китай е инфлационно и ще натежи върху проектите за възобновяема енергия, смята един от най-големите държавни фондове в света.

Гигантът в индустрията за суровини Cargill Inc. преустанови търговията със стомана в континентален Китай след години на борба с по-бавната дейност на фона на спада в страната, свързан с имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още