IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как с изтеглянето на производства от Китай се отварят възможности за инвестиции у нас

Изкуственият интелект все повече повишава ефективността на труда на компаниите и у нас, каза Мариета Захариева

21:00 | 28.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Политическата нестабилност в България създава несигурност у инвеститорите и те предпочитат да насочат капитала си към чужди пазари. Но възможностите за правене на бизнес и развитие у нас са големи и се наблюдава връщане на млади хора от чужбина, работещи в сектора на науката. Това коментира Мариета Захариева, основател на "Булгар Биотик", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Възможностите пред бизнеса в България са огромни около развитието на изкуствения интелект, който може да повиши ефективността на труда на компаниите, каза Захариева. "Булгар Биотик" произвежда и изнася пробиотици, като изкуственитя интелект им помага значително в маркетинга, спестявайки време и ресурси.

Гостът смята, че в България има много възможности за развитие. Геополитическата ситуация, дори и трудна, създава и възможности за бизнесите у нас. С изтеглянето на производствата от Китай се отварят много възможности за европейските бизнеси, отчита Захариева.

Работата с европейските държави е изключително лесна на този етап, като в сектора на здравеопазването се срещат пречки в държави, в които регулациите са различни от тези в ЕС.

Гостът обясни, че се наблюдава засилване на желанието на хората да се грижат за здравето си, като катализаторът за това е пандемията, след която се наблюдава засилено търсене на подобен тип продукти. Тя допълни, че преди пробиотиците са били приемани за нужни, само когато се приема антибиотик, а сега той е популярен сред хората.

Още може да гледате във видеото по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още