IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латинска Америка също посяга към мита, за да спре китайската стомана

Пекин изпраща в Латинска Америка близо 10 млн. тона стомана годишно на стойност 8,5 млрд. долара

20:19 | 21.05.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Една след друга държавите от Латинска Америка следват стъпките на САЩ и Европа, като налагат забранителни мита върху китайския внос, създавайки напрежение в иначе уютните отношения. 

През последните няколко седмици Мексико, Чили и Бразилия повишиха, в някои случаи повече от два пъти, митата върху стоманени продукти от Китай. Възможно е и Колумбия да последва примера им, пише Bloomberg.

Тези налози може да изглеждат нестандартни, като се има предвид как азиатската суперсила се е утвърдила в Латинска Америка през последните години. Китай се превърна в най-големия купувач на суровини от региона и в основен инвеститор. В същото време Латинска Америка се превърна в още един пазар за продажба на стоки за Китай, докато е изправен пред строги американски и европейски мита. Пекин изпраща в Латинска Америка близо 10 млн. тона стомана годишно на стойност 8,5 млрд. долара - огромен скок от едва 80 500 тона през 2000 г., според регионалната асоциация на производителите на стомана Alacero. 

Сега тези взаимоотношения са подложени на изпитание от глобалния завой към протекционизъм и потока от китайски внос, който заплашва да извади от бизнеса латиноамериканските производители на стомана и да изложи на риск общо 1,4 милиона работни места. 

"Това е важен тест за интересите и намеренията на Китай“, заяви Маргарет Майерс, директор на Програмата за Азия и Латинска Америка в Inter-American Dialogue. Това е и „тест за решимостта на Латинска Америка да се противопостави на един изключително важен икономически партньор“. 

Бразилия скоро ще въведе система от митнически квоти, за да спре хищническото формиране на цените на вносните сплави. Въпреки че в официалното съобщение не се споменава Китай, зад мярката стои миналогодишният 62% скок на китайските доставки до 2,9 млн. тона, твърдят източници, запознати с въпроса.

Останалата част от материала - четете в сайта на BloombergTV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 18
khao
преди 1 месец
ама защо и Бразилия... това не е бриксаджийско :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още