IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се променя индустриалната карта на Европа след Covid и с войната в Украйна?

Глобалният стремеж към промяна на веригите на доставки и развитие на нови технологии тласкат региона към преначертаване на старите индустриални клъстери

10:55 | 15.05.24 г. 11
Снимка: Fabian Bimmer - Pool/Getty Images
Снимка: Fabian Bimmer - Pool/Getty Images

Когато американски държавни служители решават да окажат натиск върху Европа да направи повече, за да спре технологичния напредък на Китай, те не се обадиха в централата на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел. Вместо това отпътуват до Нидерландия, където се намира ASML Holding, единствения в света доставчик на оборудване за производство на полупроводници от много висок клас и следователно стратегически важна географска точка в глобалните войни за чипове на стойност 380 млрд. долара, пише Bloomberg.

Властта, упражнявана от ASML от нейня кампус във Велдховен, е пример за това как се променя географията на Европа. Френските фабрики за боеприпаси и италианските корабостроителници се развихрят, докато войната в Украйна принуждава Европа да се замисли върху проблемите на отбраната. Фабрики за чипове се изграждат в градове, които все още носят белезите от Втората световна война. Калундборг, производствен център за Ozempic на Novo Nordisk, превръща Дания в държава с една водеща компания. Швеция използва находищата си на суровини, които са от съществено значение за зеления преход; Финландия превръща фабриките за хартия в суперкомпютри.

Това е сигнал за една по-голяма промяна. Географията на Европа през по-голямата част от този век подчертава меката сила на един икономически съюз – кафенетата, каналите и паметниците, преследвани от туристите, единният пазар от 440 милиона потребители, насърчаван от технократите, шоуто на „Евровизия“. Високоскоростните комуникации, пътуванията и финансите направиха свързаността ключова и осигуриха работни места и капиталов поток към имперски центрове като Париж и Лондон, наднационални центрове като Брюксел и транснационални клъстери като „Синия банан“, който се простира от Манчестър до Милано.

Днешният деглобализиращ се свят превърна тази свързаност в слабост, особено тези зависимости и физически връзки, които Европа по същество приемаше за даденост. Саботажът на тръбопровода „Северен поток“ след нахлуването на Русия в Украйна беше скъпо напомняне за уязвимостта на Германия и Европа. Маршрутът за износ към Китай е помрачен от блокадите от епохата на пандемията, трансфер на технологии и конкуренция за суровини. Зависимостта от САЩ за технологии и сигурност изглежда рисковано, тъй като политическите ветрове се променят. Резултатът е нов фокус върху материалните нужди на европейските икономики и общества, казва Леви Саари от Университета в Амстердам.

Китай доминира при глобалната верига на доставки на редкоземни метали. Графика: Bloomberg Китай доминира при глобалната верига на доставки на редкоземни метали. Графика: Bloomberg

Следователно сега правителствените служители и високопоставените гости имат повече европейски спирки, отколкото в миналото. Дрезден, град, чието име все още носи наследството от бомбардировките от времето на Втората световна война, се възражда като иновационен център за проектиране и производство на чипове – „суровината на XXI век“, изтъква германския канцлер Олаф Шолц. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., наред с Infineon Technologies, NXP Semiconductors и Robert Bosch, се споразумяха да построят там завод на стойност 10 млрд. евро. В списъка с привлекателни предимства, освен човешкия капитал, изпъкват: гранитна почвена основа, която предпазва съоръженията от вибрации. Белгийската кралска двойка посети обекта миналата година, а френският Еманюел Макрон също се очаква да отиде там.

Във Финландия двигателите за изкуствен интелект се изграждат върху пепелта на стари индустрии: нов суперкомпютър, наречен LUMI, разположен в преустроена фабрика за хартия в град Каяани, беше представен през 2022 г. от еврокомисаря Маргрете Вестагер като третия по бързина в света.

Новите европейски индустриални центрове. Графика: Bloomberg Новите европейски индустриални центрове. Графика: Bloomberg

И наваксването в областта на технологиите и укрепването на икономическата сигурност все повече означава осигуряване на достъп до суровини и намаляване на зависимостта от доставка на ресурси от трети страни – ЕС разчита на Китай за почти цялото си снабдяване и обработка на редкоземни метали. Неотдавнашното откритие на най-голямото известно находище на редкоземни елементи в Европа, точно на север от шведския арктически град Кируна, може да промени играта, дори ако са необходими от 10 до 15 години за въвеждане на съоръжението в експлоатация.

Разбира се, войната в Украйна е тази, която събуди нуждата от твърда сила от най-груб вид. Миналия месец Макрон посети Бержерак, Югозападна Франция, където се строи фабрика за барут, която ще произвежда 1200 тона годишно - на място, което беше пренебрегнато поради липса на бизнес през 2007 г. Близкият град Мериняк (население от 75 хил. души) също получава тласък като дом на изтребителя Rafale на Dassault Aviation, чиито продажби издигнаха Франция до второ място в света по износ на оръжие. А в Германия, в Унтерлюс, Долна Саксония, нова фабрика на Rheinmetall ще произвежда снаряди и експлозиви, за да облекчи недостига, свързан с Украйна; мястото също е дом на най-голямата частна зона за тестване на оръжия в Европа.

Нещата не се ограничават само до сушата. Италианското пристанище Триест привлече вниманието на САЩ заради нарастващото си геополитическо влияние в средиземноморската търговия. Освен това е дом на корабостроителя Fincantieri SpA, който разширява своя подводен бизнес след края на„Северен поток“, тъй като телекомуникационните кабели и петролните платформи се нуждаят от повече защита.

Този взрив на индустриална дейност на европейската карта има своите граници. Работната сила и парите не са безкрайни, особено когато сме изправени пред демографски спад и разтегнати бюджети. И големите фирми могат да заличават  работни места, както и да ги създават, когато богатствата им изчезнат - помислете за Nokia.

Ето защо тези стари абстрактни европейски идеали все още имат значение. По-геополитически ориентиран регион е добро нещо; по-фрагментиран такъв не е. Тези разнородни центрове на власт трябва да вдъхновят повече обединяване на финансови ресурси на ниво ЕС, за да ги поддържат, и повече международни съюзи, които да ги защитават. Сандер Тордоар и Зак Майерс от Центъра за европейска реформа предлагат по-целенасочена подкрепа за области с доминиране като технологията на ASML, по-паневропейски подход към индустриалната политика и създаване на съюзи с партньори с подобно мислене във веригите на доставка на чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 12
zelka007
преди 2 месеца
До: 0pk ... хаха ... ти и до това не си стигнАл ... носът ти е заровен в промоциите по илиянци и местната закусвалня с ориз с пиле за 5 кинта ... :))) ... ти си знаеш де , но да почетвъртя !! ти си последният човек в БГ , който може да говори за индустриалната мощ на ЕС ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 2 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka Семейство Стивън и Орккк от Париж, Челябинска област ! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
**** - ссмеешнииииик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: кухх, ти ако си "зает в технологичния сектор на ЕС човек " хахахахахха, е то и аз съм Стивън Хокинг :):). ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 14
0pk
преди 2 месеца
До: khao е тъй де, в кой технологичен сектор на ЕС си зает лично ти? В кафенетата или тоа с канализациите? Щот зелкича го знаем, той е в сектора с паметниците. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 22
khao
преди 2 месеца
До: 0pk зает в технологичния сектор на ЕС човек като мен, да тръгне да се обяснява на неука и безработна копейка като теб... как мислиш да ще стане и има ли смисъл? :D:D ... набий си го веднъж в празната ушшанкта като говориш за китайски чипове , единствената фирма за такова оборудване в света! ... тоя, реалния свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 11
0pk
преди 2 месеца
До: zelka007 амчи цъкайте си плюсчета, щом толкоз ви трябват - сам разправяш, че не е трудно. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 16
zelka007
преди 2 месеца
До: khao ... е нацъка ти минусчетата ... :))) ... бди ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 12
0pk
преди 2 месеца
До: khao кафенетата, каналите и паметниците, преследвани от туристите, единният пазар от 440 милиона потребители, насърчаван от технократите, шоуто на Евровизия", за това производство ли иде реч? Ти разкажи защо господата от "фак-дъ-ЕУ" за две стинки не брснат централата на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, ми ходят по частни фирми да оказват натиск. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 22
khao
преди 2 месеца
Къде е тошо лозунгаря, да ни обясни как нищо не се произвежда в ЕС :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още