IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак: Удължаването на периода на съкращения в добива на петрол е решение на ОПЕК

Страната ще се придържа към всички решения, взети в рамките на организацията, изтъква министърът на петрола на Ирак Хаян Абдул Гани

14:25 | 12.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министърът на петрола на Ирак заяви, че всяко удължаване на намаляването на добива е въпрос, който се решава от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и страната ще се придържа към всичко, което групата реши.

„Удължаването на доброволното намаление на добива на суров петрол е предмет на споразумение между страните от ОПЕК“, изтъква министърът на петрола Хаян Абдул Гани, цитиран от Bloomberg. „Ирак е част от ОПЕК и е необходимо да се придържаме и да се съгласяваме с всички решения, издадени от организацията“, подчертава той.

В събота министърът посочи, че Ирак няма да се съгласи да поднови съкращенията. Министрите на страните от картела трябва да се срещнат на 1 юни във Виена и се очаква да удължат настоящите си ограничения през втората половина на годината.

Ирак, вторият по големина производител в ОПЕК, вече предизвиква безпокойство в групата, като не успява да приложи напълно съществуващите намаления.

Според Международната агенция за енергетика (МАЕ) целта на износителките на петрол е да се поддържа лек дефицит на пазара, който да задържи висока цената на петрола.

Високата цена на петрола обаче може да се отрази негативно върху световната икономика, а впоследствие и на потреблението на суровината. Увеличаването на разходите за енергоносители може отново да подхрани инфлацията, с която водещите икономики се борят от месеци, и затрудни решенията на централните банкери относно лихвите. Лидерите на страните от ОПЕК+ обаче се нуждаят от увеличаване на приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 2 месеца
рашибозуците също не си спазват споразуменията ?! защо иракчаните да ги ?! ангола за какво се махна от опеците+ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още