IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Шулева: Инвестиционният потенциал на България се забавя

Нивото на инвестициите у нас се доближава до това от 2000 г., каза бившият вицепремиер и икономически министър

15:55 | 11.04.24 г.

От началото на годината се наблюдава забавяне на всички икономически процеси у нас, свързани с производството, износа и инвестициите. Най-големият проблем пред инвеститорите е влошената политическа обстановка, която създава непредвидимост в действията на държавата. Забавя се инвестиционният потенциал на страната. Това коментира Лидия Шулева, бивш вицепремиер и икономически министър, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Шулева отбеляза, че икономическата обстановка в Европа и в България не е в добро състояние, наблюдава се стагнация и ниски темпове на растеж, а това, съчетано с политическа криза у нас, усложнява ситуацията. „В последните 3-4 години имаме нестабилна политическа обстановка, която не влияе добре върху бизнеса. Имаше известен ръст след пандемията с оглед възстановяване на икономиката, независимо от сложната политическа обстановка, но тази възможност за възстановяване се изчерпа и в момента икономиката в България е под влияние на проблемите, които има Европа и най-вече Германия, тъй като европейските пазари са най-големите за българската икономика и тя вече започва осезаемо да страда“, коментира бившият министър.

Гостът обясни, че нивата на инвестициите у нас сега се доближава до нивото от 2000 г., когато България все още не е имала инвестиционен рейтинг. "Това е обезпокояващ тренд, който показва, че условията за инвестиции у нас не се променят, а те са нужни, за да повишим конкурентоспособността на икономиката. В последните 12 години това не се случва, а е в пряка връзка със стандарта на живот", посочи тя.

По думите ѝ политическите субекти се занимават с кални кампании, отправяйки различни нападки към останалите, а изграждането на икономическа визия за бъдещето е на заден план.

Гостът изрази притеснение за влизането на страната ни в еврозоната, въпреки че се вижда желание от страна на управляващите за членството на България. 

„За съжаление, от нещата, които се случват в страната, започвам да изпитвам притеснения от гледна точка на това дали наистина силите, които получиха немалки суми в чували, искат да отидем в еврозоната, защото се задава въпросът как ще ги обменят в евро тези пари? Има прекалено много такива пари в държавата, при които ще има огромен проблем с обмяната, когато влезем в еврозоната. Аз си задавам въпроса дали тези сили нямат достатъчно силно влияние, за да могат да ни спрат по този път. Надявам се да не съм права и наистина декларациите, че ние вървим уверено към еврозоната, ще бъдат подплатени с реални действия“, каза събеседникът.

Лидия Шулева допълни, че страната се справя добре с постигането на инфлационния критерий на фона на останалите източноевропейски държави. Гостът смята, че има реални шансове за членство през 2025 г., ако сивият сектор не се намеси.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още