IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължаващата липса на държавна регулация спъва бизнеса, твърди предприемач

Разчитаме на големи клиенти, които държат на стандарт и качество, посочи Мишо Настев, собственик на завод за антикорозионни средства

22:40 | 15.02.24 г.
Продължаващата липса на държавна регулация спъва бизнеса, твърди предприемач

В развитите държави химическите компании са едни от най-богатите, докато в България воюваме на един пазар, на който няма правила, често има сив внос и липсва държава, която да упражнява контрол. Това коментира Мишо Настев, собственик и управител на завода за антикорозионни средства „Антикороза“ в Кнежа, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът посочи, че отсъоствието на държавата като регулатор е осезаемо. Той даде пример с производството и продажбата на антифриз, където по думите му няма никаква регулация – всеки може да продава каквото иска, без никой да го контролира или накаже.

„Антифризът със стандарт се вижда скъп на търговците. Некачественият антифриз се произвежда у нас, а не се внася, защото всеки с гараж може да се обяви за производител и никой не контролира дали съдържанието на етикетите съответства на това в бутилката“, заяви Настев.

Най-голям дял от продажбите в завода за антикорозионни средства „Антикороза“ идват от антифризите и нискозамръзващи охлаждащи течности. Те обаче отчитат голям оборот, но с много ниска добавена стойност.

„Разчитаме на големи клиенти, които държат на стандарт и качество и можем да пробием с ниска цена. Нямаме нито един клиент от соларните паркове, както нямаме и клиенти от земеделските производители със скъпи и модерни трактори“, допълни още Настев.

Във връзка с това как заводът за антикорозионни средства привлича работна ръка Настев отговори – „ с коректност и с пълно спазване на трудовото законодателство.“

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още