IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията, която доказва, че „Произведено в България“ означава качество

FoxLaser разширява своя „портфейл“ от услуги с придобиването на фабриката MetallWerk в Ботевград

09:05 | 31.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: FoxLaser
Снимка: FoxLaser

Малко компании в България могат да се похвалят с толкова широк набор от индустриални клиенти, колкото обслужва FoxLaser – едно от водещите дружества в страната по отношение на листо-обработката на метали. С близо 25 години опит FoxLaser работи с български и чуждестранни фирми, представители на различни отрасли - енергетика, селско стопанство, опаковъчна индустрия, хранително-вкусова промишленост и фармация, машиностроене, увеселителна и гейминг индустрия.

Успехът на FoxLaser не е случаен. Всичко това е резултат от опита на инженерния и производствения екип на компанията, който тя развива и надгражда постоянно. Добавете към това и високотехнологичните и в голяма степен автоматизирани цифрово-програмни машини и съоръжения, с които работи FoxLaser, и получавате една от най-големите български компании в бранша.

FoxLaser разполага с богата кошница от услуги като лазерно рязане на листов и профилен материал, цифрово щанцоване и листоогъване, роботизирано, лазерно и ръчно заваряване, както и прахово боядисване на детайли.

За големината и успеха на FoxLaser говорят и други фактори – компанията има над 200 служители и разполага с около 15 декара производствени площи.

Снимка: FoxLaser Снимка: FoxLaser

Затвърждавайки своята роля в индустрията, FoxLaser придоби фабриката на австрийската компания MetallWerk в Ботевград, като историята на двете предприятия всъщност може да се проследи доста години назад във времето. Първоначално FoxLaser действа като подизпълнител на тогавашната австрийска фирма NISA за лазерно рязане, след което, заедно с още няколко български инвеститора, подпомага фабриката в Ботевград, за да я предпази от планирано закриване. Впоследствие двете предприятия установяват партньорски отношения, чието развитие достига кулминация с придобиването на фабриката от FoxLaser.

Купувачът признава, че в годините на своето развитие започва да получава все по-комплексни, включително и по-едрогабаритни задания от различни чуждестранни партньори, което изисква и различни компетенции, с каквито съоръжението в Ботевград разполага.

Интересно е да се отбележи, че MetallWerk всъщност допълва компетенциите на FoxLaser по отношение на машинната обработка, предлагайки ЦПУ фрезоване и струговане и нанасяне на течни покрития върху едрогабаритни детайли. С тези допълнителни процеси се постига все по-голяма завършеност и независимост на производството.

Планът на FoxLaser тук е с ясна перспектива - удвояване, както на произвежданите обеми на групата, така и на персонала в предприятието в Ботевград през следващите няколко години.

Снимка: FoxLaser Снимка: FoxLaser

С идеята да осигури достатъчно широк поглед върху визията си за развитие, FoxLaser представи на свои партньори от България и чужбина новопридобитата фабрика в Ботевград, както и иновативните нововъведения в производствената си база в София.

Компанията даде възможност на посетителите да разгледат отблизо процесите по обработка на метали и да научат повече за машините, които са в основата на производството. Събитието привлече клиенти на FoxLaser, както от България, така и от Австрия, Германия и Швейцария. В списъка с присъстващи изпъкват представители на компаниите АВВ, АК Електрик, PÖTTINGER Landtechnik, AMADA, ME Konstruktionsbüro, WIRTH+CO, Reichle & De-Massari. В събитието взеха участие и представители на посолството на Австрия, както и Иван Гавалюгов, кмет на Ботевград, и Борис Борисов, заместник-кмет на града по направление финанси, бюджет и икономика.

Снимка: FoxLaser Снимка: FoxLaser

Демонстрирайки своя високотехнологичен профил, FoxLaser показа някои от най-модерните възможности за обработка на метали – от напълно автоматизирани машини за 2D лазерно рязане на листов материали и 3D лазерно рязане на тръби и профили, през цифрово фрезоване и струговане, щанцоване, листоогъване, роботизирано заваряване, до автоматизирано нанасяне и изпичане на прахово-полимерни покрития и течно боядисване.

Изпълнителният директор на FoxLaser Дако Лисичков и членове на управителния ѝ съвет оглавиха събитието, като обиколката стартира от софийската база на компанията. Те показаха някои от най-модерните машини, с които работи дружеството - лазери на MITSUBISHI ELECTRIC, AMADA и MAZAK, 3D тръбен лазер на BLM Adige, щанцови центри на AMADA и BOSCHERT, абкант-преси на AMADA, роботи за заваряване на OTC Daihen и линия за прахово боядисване на IDEAL LINE + WAGNER.

Всички тези технологии и машини затвърждават статута на FoxLaser като пионер в лазерното рязане, щанцоването, листо-огъването, заваряването на детайли и изделия от листови и профилни метали и неметали.

Обиколката продължи в Ботевград, където се намира новопридобитата фабрика MetallWerk. От FoxLaser изтъкват, че инвестицията в новата база е в резултат на дългогодишното развитие на компанията и по-широкия набор от услуги, които се стреми да предлага.

„Убедени сме, че обединени заедно, можем да надградим всяко едно от предприятията и така да добавим допълнителна стойност на продукцията за нас и за нашите партньори“, посочва Дако Лисичков, още един горд български предприемач, чиято философия включва постоянно развитие и технологично усъвършенстване.

Последна актуализация: 14:28 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още
Финанси виж още