IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как дигитализацията може да стимулира птицевъдството в България?

Искаме да превърнем всяко предприятие в една екосистема, за да могат да се обобщават и анализират данни, твърди Ивайло Гълъбов

21:45 | 25.10.23 г.

Бизнесът в областта на птицевъдството в България има нужда от нов тласък и той ще дойде от дигитализацията. В момента имаме добре дигитализирани отделни сегменти, но те все още не са част от една екосистема. Това каза председателят на УС на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Последните иновации в сектора бяха обект на внимание по време на поредното събитие, организирано от Съюза на птицевъдите в България, което се проведе в София миналата седмица Smart Poultry World - визия за бъдещето на птицевъдството в България. Това е първото по рода си изложение и международна конференция у нас, фокусирано върху иновациите в птицевъдния отрасъл.

Птицевъдството в България преминава през дигитална трансформация, задвижвана от нови технологии, които позволяват и по-високи нива на производителност, устойчивост, здраве на животните и качество на храните, акцентира Гълъбов. Той уточни, че птицевъдството и свиневъдството са сравнително автоматизирани индустрии, като птицевъдството се отличава с много високо ниво на автоматизация и в България.

По думите му повечето от предприятията вече са модернизирани и са на прилично европейско ниво. "Но бизнесът действително има нужда от нов тласък и този нов тласък разчитаме да дойде от дигитализацията, защото в момента имаме добре дигитализирани отделни сегменти, но те все още не са част от една екосистема", посочи Гълъбов.

"Искаме да превърнем всяко едно предприятие в една екосистема, за да могат да се обобщават и анализират данни и да могат бързо да се вземат решения. Секторът се развива бързо, изключително динамично и ние сме длъжни да взимаме решения бързо. Още повече, че потребителят винаги иска да получава най-високото качество на най-ниска възможна цена и ние трябва да отчитаме тези факти, за да имаме успех", каза събеседникът.

Още от разговора гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още