IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на икономиката смени борда на директорите на ДКК

Богдан Богданов намалява заплатите в публичните предприятия към икономическото министерство с 50%

13:59 | 28.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов смени борда на директорите на „Държавната консолидационна компания" (ДКК). В новия екип влизат Елена Болтаджиева – председател, Иван Зангочев – член  на борда и изпълнителен директор. Десислава Чалъмова, Венелин Шъков и Николай Желязков са другите членове на ръководството, предаде БТА.

„До момента всички механизми за координация и съгласуване, които са сведени до мен, са били стриктно спазени", посочи министърът на въпрос дали новият борд е съгласуван и одобрен от управляващите политически сили. „Затова се и забавихме два месеца. Важно е да има ефективно управление на дружествата на ДКК. Готов съм да обсъдя аргументите за смяна на всякакво ниво“, допълни той.

Богдан Богданов уточни, че екипът, който сега поема ДКК, е временен. В рамките на шест  месеца ще се направи конкурс за ново ръководство, което да поеме управлението на компанията, която отговаря за състоянието на публичните предприятия към икономическото министерство.

По думите му членовете на бордовете на дружествата към ДКК също „ще бъдат оптимизирани и там, където трябва, ще има промени“. Министърът подчерта, че в бордовете на дружествата ще има експерти, избрани от комисиите по оценка, в които също трябва да има експерти.

Богданов посочи, че всички проблеми, които бъдат установени по време на управлението, ще се адресират към компетентните органи. „Искаме да привлечем хора с управленски капацитет, като крайната цел е дружествата да са на печалба“, отбеляза той.

Министърът обясни, че държавата не може да си позволи да плаща както в частния сектор и да има по 20 хиляди лева за представителни разходи и потвърди, че ще има „оптимизиране на разходите в дружествата към министерството“.

„Ще бъдат намалени възнагражденията с около 50% както на членовете на бордовете, така и на изпълнителните директори", съобщи още той. „В бордовете ще има по-малко членове, а представителните разходи ограничени и ще се полагат само на изпълнителни директори с годишен оборот на фирмата над 10 млн. лева. Дружествата, които имат нужда от такъв разход, ще ползват лимит от 5 хиляди лева на година. Парите ще се харчат само с банкова карта на съответното дружество. Пари на ръка вече няма да се дават“, посочи още.

Според Богданов стриктното отчитане на разходите има и конкретни цели – пълен анализ на всички дружества, за да се изгради управленски капацитет на фирмите до 30 септември и да се направят бизнес програми за периода 2024-2026 година. Срокът за изпълнение е 30 ноември.

Държавната консолидационна компания управлява капитал от над 1 млрд. лева, но в нарушение на закона дружеството няма годишни финансови отчети за 2021 и 2022 година, а те са свързани с изплащането на дивидента от ДКК към държавата.

 „Централизирана система за мониторинг и контрол на дружествата от страна на министерството ще се изгради до 30 януари“, допълни Богдан Богданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още