IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Малко известна китайска компания държи лъвския пай при металите за зеления преход

Vital Materials е глобален лидер при доставките на метали като селен, телур, индий, бисмут, галий и германий

10:59 | 25.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новият контрол върху износа на Китай вече предизвика нов лов за експлоатация на залежи от галий и германий в САЩ, Конго и други страни по света. Тъй като правителствата обещават подкрепа за тези усилия, анализаторите очакват, че миннодобивните и рафиниращите компании в САЩ и Европа ще се вгледат по-внимателно в тези странични продукти в своето портфолио.

„Виждали сме много пъти на тези пазари, че кранчето може да бъде спряно внезапно и тогава всички изпадат в паника“, коментира Сара Гордън, главен изпълнителен директор и съосновател на консултантската компания за управление на риска Satarla. „Но ще е необходима много смелост, за да се направи нещо по въпроса, като се има предвид, че ще бъде изключително скъпо и рисковано да се укрепят тези вериги на доставки“, добавя тя.

Първото предизвикателство обаче е размерът. Големи международни миннодобивни компании ще се стремят да произвеждат второстепенни метали само тогава, когато може да се генерират по-големи количества медна или желязна руда, смята Тод Малан, бивш мениджър в Rio Tinto Group, една от най-големите миннодобивни компании в света.

След като бъдат добити второстепенните метали, се преминава към процес на фино рафиниране, за да се отстранят и най-малките следи от замърсители, които могат да предизвикат проблеми в производствените процеси. Именно в този сложен процес Vital има сериозно предимство пред конкуренцията.

Компанията прекара години в инвестиране в научноизследователска и развойна дейност и в тясно сътрудничество с клиенти, за да създаде богат каталог от високоспециализирани продукти, включително около 80 метала и химикали с висока чистота, както и химически газове, полупроводникови субстрати, оптични лещи и керамика, които имат редица приложения в модерната електроника и в отбраната.

Напредъкът в тези високотехнологични сектори се превръща в ключов фокус за Джу, когато той изгражда обширна нова индустриална база в Гуангдун през 2012 г. Освен нови лаборатории, производствени линии и общежития за работниците, Джу също така създава кампус на университетско ниво и наема някои от най-известните експерти в индустрията, за да обучат служителите.

Днес Vital разполага с повече от 6000 души персонал и 16 завода в Китай, както и още няколко отвъдгранични съоръжения. Компанията развива осем допълнителни проекта в Китай, които ще осигурят още 2000 работни места. Vital, чиито приходи възлизат на 2,3 млрд. долара за миналата година, расте с общ годишен темп между 10% и 30% през последното десетилетие, споделят източници, запознати с финансите на концерна.

Джу отказа да коментира конкретно пазарната позиция на компанията и нейните финансови резултати.

Съществуват западни преработвателни компании, които могат да се конкурират с техническите възможности на Vital. Много от тях обаче пострадаха по време на колебанията на цените в индустрията на металите, докато Vital в крайна сметка спечели от тях. Освен че натрупа излишни запаси, когато цените паднаха, Vital придоби някои финансово затруднени конкуренти, за да се разшири в международен план.

Придобиването на стоковата борса Fanya през 2020 г. е отличен пример за толерантността на Джу към риска. Когато борсата се срина на фона на обвинения в измами през 2015 г., индустрията се опасяваше, че цените ще потънат, тъй като металът заля световните пазари. Сега притеснението е, че незначителните метали ще поскъпнат, тъй като доставките от Китай са преустановени. За Vital - която вече генерира около половината от приходите си от международна дейност - отделянето на глобалните вериги на доставки може да постави началото на по-нататъшен растеж.

„Виждаме, че ни се отдава възможност да отговорим на притесненията на отвъдграничните играчи, които не искат да разчитат твърде много на Китай“, посочва Джу. „Разбирам притесненията им и ние се възползваме от възможността да работим с клиенти, за да диверсифицираме проактивно техните вериги на доставки, защото ние сме международни играчи“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 25.07.23 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 1 година
"''САЩ, Европейския съюз (ЕС), Великобритания и Австралия"'''.Излиза ,че колонизаторите останали на сухо като рибите което е много хубаво защото тези които имат природни богатства за милиарди са най бедните Африкански страни тези които имат тези природни богатства не означава ,че ще имат висок жизнен стандар. Приме ли ; 1Тон бор струваше от 250-до 270 долара . 1 кг преработен боров прах около 10.000 долара. (това беше преди години сега не знам точно колко е). Така е повече от 500 години тези
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още