IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска компания ще доставя добит на местно ниво литий на Аржентина

Суровината ще се използва за производство на батерии за съхранение на енергия и за електромобили

10:50 | 02.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Аржентина ще закупи местно произведен литий от американската компания Livent Corp., за да произвежда клетки и батерии за електромобили и стационарно съхранение на енергия в нов завод, който трябва да започне работа през септември, съобщава Bloomberg, цитирайки Министерството на минното дело на страната.

Покупката е част от споразумение, подписано в началото на годината от провинция Катамарка, където се добива литий, и държавната компания за енергийни изследвания Y-TEC, според което Livent ще доставя литий на UNILIB.

Аржентина се превърна в най-бързо развиващия се производител на литий в света. Страната разполага с три активни мини и 38 в процес на разработка. Индустрията отчете рекорден износ през май, представляващ 19% от износа на местната миннодобивна индустрия.

 Сега Аржентина се стреми да развие верига на стойност около своите мини. Заводът на UNILIB, който се изгражда в продължение на 12 години, разполага както с капацитет за производство на батерии за стационарно съхранение на възобновяема енергия така и за електрически превозни средства.

„Ние знаем, че получаването на литиев карбонат за батерии е процес с много висока добавена стойност“, изтъква министърът на минното дело Фернанда Авила. „Страната ни разполага с човешки и научен капитал и стабилна индустрия, за да продължи напред по отношение на веригата на стойност“, добавя тя.

Интересът към литиевите ресурси на Аржентина не е характерен само за компании от Северна Америка. В края на 2021  г. Uranium One, която е част от ядрената корпорация на Русия "Росатом", инвестира в разработването на литиево находище в страната. Компанията създаде съвместно предприятие с канадската Alpha Litium Corp., която притежава правата за разработване на находището "Толилар" в провинция Салта.

Според анализатори това е едно от последните големи находища на литий в страната, което още не е развито. То е с площ от 27,5 хил. хектара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 02.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още